Zabrinjavajuća vijest stiže s Islanda -  u vrlo zabačenom dijelu te europske otočke zemlje pronađena je mikroplastika, odnosno čestice mikroplastike različitih veličina i materijala. Otkriće je prvo te vrste kad je riječ o ledenjaku Vatnajokull na Islandu, a za njega su zaslužni znanstvenici Sveučilišta Reykjavik, Sveučilišta Gothenburg te Islandskog meteorološkog ureda, koji su mikroplastiku u ledenjaku otkrili koristeći optičku mikroskopiju te μ-Raman spektroskopiju.

Mikroplastika može utjecati na topljenje i reološko ponašanje ledenjaka te tako utjecati i na budući dobrinos otopljene vode ledenjaka u oceanima, a time i podizanje razine mora.

Dosad se o temi mikroplastike uglavnom fokusiralo kroz teme o zagađenosti mora, dok su istraživanja o prisutnosti mikroplastike u ledenim površinama na kopnu rijetka.

Dosad je mikroplastika pronađena u talijanskom dijelu Alpa, ekvadorskom dijelu Anda te ledenim santama kod Svalbarda u arktičkom dijelu Norveške.

Dr. Hlynur Stefansson sa Sveučilišta Reykjavik i vodeći autor spomenute studije, upozorava na ključnu važnost razumijevanja distribucije mikroplastike te njezinih kratkoročnih i dugoročnih učinaka na dinamiku leda. Ono što studija pokazuje, jest potvrda da se mikroplastika najviše raznosi putem atmosfere.

Mi nedovoljno razumijemo puteve mikroplastike u našem okolišu. Prenosli li se mikroplastika kišom i snijegom. Moramo više toga doznati o uzrocima. Uzorci koje smo mi uzeli dolaze iz netaknute lokacije ledenjaka Vatnajokull, kojem se ne može lagano pristupiti pa je stoga izravno zagađenje izazvano ljudskom aktivnošću malo izgledno, pojašnjava Stefansson.

Stefansson ističe važnost kartiranja i razumijevanja prisutnosti i disperzije mikroplastike u ledenjacima na globalnoj razini.

Čestice plastike vrlo sporo propadaju u hladnim uvjetima ledenjaka te se mogu nakupiti i opstati u ledenjacima vrlo dugo vremena. U konačnici, ipak, otpustit će se iz leda te tako doprinijeti onečišćenju rijeka i morskog okoliša, kaže.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju