Milijarde iz europskih fondova najviše vesele IT sektor

Milijarde koje će Europa dati Hrvatskoj da što lakše prebrodi negativne gospodarske posljedice koronakrize najviše vesele IT sektor. Natječaja će za njih biti u rekordnom broju, a njihovu pamet i proizvode već su prepoznale i implementirale neke lokalne samouprave.

Ivan Forjan | 04.06.2020. / 20:50

Galerija

U doba korone sport je stao, ali u Bjelovaru su tu situaciju odlučili okrenuti u svoju korist. Gradonačelnik i predsjednik nogometnog kluba odigrali su dupli pas i digitalizirali sustav. Svaka kuna koju grad daje klubu odsad prolazi kroz posebnu aplikaciju.

Da se vidi točno na što se troši novac poreznih obveznika i kako klubovi troše taj novac. Troše li ga troše za namjenu razvijanja djece u klubovima ili ode na neke druge stvari? Obično su se s tim novcem plaćali igrači, nečije ambicije i tako dalje i onda se to sve skupa urušavalo, rekao je Dario Hrebak (HSLS), gradonačelnik Bjelovara.

Digitalizacija je klubovima donijela mogućnost da na jednom mjestu vode evidenciju o članarinama, popisu igrača, dugovanjima.

U početnoj fazi će nas stavit u nepovoljni položaj u odnosu na druge klubove. Kod nas će se prikazivati realno stanje, a u drugim klubovima neće. Mislim da će i ljudi, kad vide kuda idu novci, biti otvoreniji prema klubu i nama će biti lakše naći sponzore, rekao je Marko Čurić, predsjednik NK Bjelovar.

Projekt je osmislio Lorenzo Gašparić i financirao ga je uz pomoć EU fondova. Financijska injekcija za oporavak hrvatskog gospodarstva od 10 milijardi eura posebnu prednost dat će upravo ovakvim IT projektima.

Malo je kompliciranije to raspisati, ali bi svakome preporučio da se zbilja potrudi. Mi smo dvaput povukli sredstva za inovacije novoosnovanih. To je u biti sustav fondova za firme koje su u startu svojih projekata i tu su nam zbilja ubrzali razvoj firme, rekao je Gašparić.

Upravo ta papirologija, ističu IT-jevci, izaziva glavobolje, ali na kraju se isplati. Svjesni su da ovu priliku ne smiju propustiti.

Sam sektor raste iz godine u godinu. Međutim, imali smo tu nesreću da nismo bili prepoznati kao industrija. Smatramo da će zbog ovakvih stvari tržište dodatno narasti što će dovesti do toga da i sam sektor bude konkurentniji globalno, rekao je Hrvoje Balen, dopredsjednik HUP-Udruge informatičke i komunikacijske djelatnosti.

Novac je za Hrvatsku alociran, ali struka upozorava da će se, prije negu u Zagreb stigne ijedan cent, pratiti i dinamika provedbe reformi.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti