Možete odahnuti: Istraživanje pokazalo kako notifikacije ne utječu na razvijanje ovisnosti o pametnim telefonima

Provjeravanje pametnog telefona najčešće je zapravo bez razmišljanja i može se opisati kao automatska radnja.

Martina Čizmić | 25.11.2020. / 17:19

Ovisnost o telefonima (Foto: Thinkstock) (Foto: Thinkstock)

Ovisnost o pametnim telefonima nema veze s količinom notifikacija koju korisnik prima, utvrdilo je istraživanje koje je provela Londonska škola za ekonomske i političke znanosti.

Naime, njihovo je istraživanje pokazalo da ljudi posežu za pametnim telefonima nakon notifikacije u samo 11 posto slučajeva. U ostalih 89 posto slučajeva to rade - sami od sebe.

Kad jednom uhvate pametni telefon u ruke, korisnici najviše vremena provedu pregledavajući objave na Instagramu i Facebooku, a ne u grupnim chatovima kako se prethodno vjerovalo.

Kako ističu, provjeravanje pametnog telefona najčešće je zapravo bez razmišljanja i može se opisati kao automatska radnja.

Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju najčešće su koristili WhatsApp, palili ekran pametnog telefona kako bi provjerili jesu li propustili nešto, Instagram Facebook te e-mail. Upravo su e-mail ispitanici istaknuli kao najvažniju notifikaciju.

Zanimljivo, ispitanici su najčešće i najdulje pametni telefon koristili u javnom prijevozu ili kod kuće.

Za brojne je korisnike provjeravanje pametnog telefona postala potreba, upozorava prof. Saadi Lahlou s LSE. To je veoma važan podatak jer zapravo ne znamo kako ti uređaji mijenjaju naš način života.

Moramo naučiti kako izbjeći potrebu da porvjerimo pametni telefon u trenutcima kad se moramo koncentrirati ili kad smo u društvu. Većina stvari može čekati nekoliko sati i nećete ništa važno propustiti, ističe prof Lahlou.

 

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti