Muskov povijesni uspjeh kao okidač: Amerikanci od 2021. godine započinju ambiciozan program tursitičkih letova na rub svemira

Kako vam šestosatno putovanje na rub svemira i najspektakularniji pogled na Zemlju zvuče? Ako se pita novu tvrtku za svemirski turizam Space Perspective, to će uskoro biti moguće.

Branimir Vorša | 24.06.2020. / 16:48

Slanje putnika i istraživačkog tereta u Zemljinu stratosferu korištenjem svemirskog balona i kapsule pod tlakom, ambiciozan je plan turističke ponude tvrtke Space Perspective.

Njihova kapsula Starship Neptune tako će osam putnika zajedno s pilotomvinuti na šestosatno putovanje s tla do 30,5 kilometara nadmorske visine te nakon toga spuštanje u ocean prije povratka na kopno.

Službena cijena takvog putovanja kao takva nije određena trenutno, no šef tvrtke Space Percepective navodno je procijenio da bi putovanje moglo iznositi 125.000 dolara.

S povratkom ljudskih svemirskih letova s američkog tla prije svega nekoliko tjedana, ljudi nisu nikad bili uzbuđeniji oko putovanja u svemir, naglašava Taber MacCallum, osnivaš i sudirektor navedene tvrtke.

Dodao je kako malo što ima više smisla od pružanja mogućnosti ljudima da iskuse inspirirajući pogled na naš planet iz svemira., jasno aludirajući na takozvani efekt osjećaja koji se javlja kod nekolicine sretnika (čitaj astronauta) koji imaju privilegiju na pogled na Zemlju iz svemira.

Danas je važnije nego ikad prije vidjeti Zemlju kao planet, kao svemirski brod za čitavo čovječanstvo, ističe Jane Poynter, sudirektorica Space Perspectivea.

Prvi pokusni let njihove kapsule, bez ljudske posade, trebao bi se dogodili u 2021. godini, a polijetanje je zakazano s Kennedyjevog svemirskog centra na Floridi.

Dosad je u svemirskim blaonima na rub svemira stiglo tek manje od 20 ljudi, tako da će prvi putnici Starship Neptunea ući u vrlo ekskluzivan klub. Mana je u tome, što će ih to (nemalo) koštati.

Izvor: IFLScience

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti