Muskov SpaceX dobio od države 886 milijuna dolara za svoj projekt Starlink

Iako će Starlink, u početku, biti dostupan samo u SAD-u, Musk je već ranije izjavio kako želi da se dostupnost proširi na cijeli svijet.

Martina Čizmić | 08.12.2020. / 11:45

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Muskov projekt satelitskog širokopojasnog pristupa internetu, Starlink, još nije krenuo u komercijalnu upotrebu, a već je dobio milijune od SAD-a. Točnije SpaceX-u su dodijeljena sredstva u visini od 886 milijuna dolara (koja će biti isplaćena u sljedećih 10 godina) za pružanje usluge širokopojasnog interneta u ruralnim područjima SAD-a.

SpaceX je do sad lansirao 900 od planiranih 12 tisuća satelita koji bi trebali u konačnici činiti mrežu Starlink i pružati širokopojasni pristup internetu u područjima svijeta u kojima je to nemoguće postići na drugi način. Iako ga astronomi već sad prozivaju zbog "zagađivanja" noćnog neba, jer Starlink sateliti nalaze se u niskoj orbiti oko Zemlje i smetaju istraživanju svemira, Musk je nedavno izjavio kako im je potrebno još barem 800 satelita kako bi ostvarili konkretnu pokrivenost i počeli komercijalno nuditi usluge.

Korisnici u ruralnim dijelovima SAD-a tako će za, otprilike, 100 dolara mjesečno moći koristiti satelitski širokopojasni internet, brzine između 50 i 150 Mb/s.

Iako će Starlink, u početku, biti dostupan samo u SAD-u, Musk je već ranije izjavio kako želi da se dostupnost proširi na cijeli svijet. No, za to će mu trebati još satelita i vremena. Novca mu, očito, ne nedostaje.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti