Na krilima "čuda" žele 50 milijardi dolara: Xiaomi se priprema za izlazak na burzu

Iz Xiaomija su se pohvalili kako su na indijskom tržištu napravili čudo, a prema posljednjim glasinama ova se kompanija priprema za izlazak na burzu.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.12.2017. / 10:58

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Prije nekoliko godina Xiaomi je bio najvrjedniji startup na svijetu čija je vrijednost 2014. bila procijenjena na 46 milijardi dolara, a kineski Apple, kako su neki mediji prozvali ovu kompaniju, imao je velike planove te su neki direktori na vodećim pozicijama vjerovali kako bi vrijednost mogla doseći 100 milijardi dolara.

Xiaomi je osnovan 2010., a popularnost je stekao zahvaljujući kvalitetnim i jeftinim telefonima, kao i atraktivnim online marketinškim kampanjama, izbjegavajući prodaju uređaja u klasičnim trgovinama te je na krilima odlične prodaje prije tri godine zauzeo prvo mjesto na kineskom mobilnom tržištu. Zahvaljujući ovom velikom uspjehu Xiaomi je postao najvrjedniji startup na svijetu (ubrzo nakon toga prestigao ga je Uber), no nakon toga došao je period otrježnjenja, neispunjenih planova i uzleta konkurentskih kineskih kompanija poput Oppoa i pogotovo Huaweija koji je zaprijetio i Appleu.

Ove godine situacija se za Xiaomi ipak stabilizirala te je šef kompanije Lei Jun najavio kako žele način poslovanja kakav su primijenili u Kini proširiti i na druge zemlje te je posebno istaknuo situaciju u Indiji u kojoj su "napravili čudo". Indija je trenutno najbrže rastuće globalno smartphone tržište, a zahvaljujući investiranju u trgovine u ovoj zemlji, Xiaomi je u samo tri godine uspio zauzeti vodeće mjesto na ovom tržištu.

Informacije o izlasku na burzu objavljene su na Bloombergu – novinari ove kompanije kontaktirali su i glasnogovornicu Xiaomija, no kako to obično biva, dobili su odgovor kako ne komentiraju glasine oko IPO-a. Na Bloombergu kažu kako bi vrijednost kompanije prilikom (potencijalnog) izlaska na burzu mogla ovisiti o poslovanju kompanije tijekom sljedećih mjeseci te da 50 milijardi dolara nije neostvariv cilj.

Ako su informacije o izlasku na burzu sljedeće godine (navodno će to biti na burzi u Hong Kongu) istinite, to bi trebalo biti najveći IPO nakon Alibabe 2014. čija je vrijednost iznosila više od 230 milijardi dolara, a sljedeći najveći IPO nakon toga bio je Snapchatov.


 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti