31. borbeno krilo američkog ratnog zrakoplovstva rasporedit će u srijedu dva zrakoplova F-16 Fighting Falcon u zračnu luku Pleso kako bi zajedno s hrvatskim saveznicima provodili koncept takozvanog "Agile Combat Employmenta" (agilnog borbenog djelovanja), uz potporu NATO-ovoj kolektivnoj obrani u jugoistočnoj Europi, objavilo je američko ratno zrakoplovstvo USAFE-AFRCIA u Europi.

Falconi u Hrvatsku stižu iz talijanske zračne luke Aviano.

Zračne snage SAD-a u Europi – Okvir afričkih zračnih snaga za agilno borbeno djelovanje koristi agilne snage i strateške sposobnosti za prosljeđivanje lokacija za suprotstavljanje prijetnjama ili agresiji, proaktivnim kretanjem uz saveznike i partnere.

Naši trajni savezi i partnerstva u europskim i afričkim zemljama omogućili su našim višestruko sposobnim pilotima da provedu našu misiju kao dinamične koalicijske snage. Usmjeravanje naših strateških sposobnosti s bilo kojeg broja lokacija gradi otpornu snagu, spremnu da se u trenutku suprotstavi agresiji bilo gdje, rekao je general američkih zrakoplovnih snaga Jeff Harrigian, zapovjednik USAFE-AFRCIA.

Izvođenjem ovakvih operacija u Hrvatskoj zračne snage izgrađuju savezničke i partnerske sposobnosti diljem jugoistočne Europe i širenja u Sredozemno more, piše u priopćenju USAFE-AFRCIA.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju