Na snagu stupio europski zakon o podacima, evo što to točno znači

Iz EK podsjećaju kako je posljednjih godina zabilježen brz rast umreženih uređaja zbog čega se stvara sve veća količina podataka.

Martina Čizmić | 11.01.2024. / 16:25

Podaci, ilustracija (Foto: Getty Images)

Europski akt o podacima i službeno je stupio na snagu. Radi se o novim pravilima koja definiraju prava na pristup podacima generiranima u EU-u i njihovu upotrebu u svim gospodarskim sektorima. Kako ističu iz Europske komisije, novim aktom olakšat će se razmjena, pogotovo industrijskih, podataka.

Aktom o podacima, dodaju iz EK, osigurat će se pravednost u digitalnom okruženju jer će se pojasniti tko može stvoriti vrijednost iz podataka i pod kojim uvjetima. Potaknut će se i konkurentno i inovativno tržište podataka oslobađanjem industrijskih podataka i pružanjem pravne jasnoće u pogledu upotrebe podataka.

Danas je ključna prekretnica u našoj digitalnoj transformaciji. Dobro definiranim zakonodavstvom o podacima korisnika se stavlja pod kontrolu nad razmjenom podataka koje generiraju njihovi povezani uređaji, istodobno osiguravajući zaštitu poslovnih tajni i štiteći temeljno europsko pravo na privatnost, istaknula je izvršna potpredsjednica za Europu spremnu za digitalno doba Margrethe Vestager.

Stupanje na snagu Akta o podacima ključna je prekretnica u našim nastojanjima da oblikujemo digitalni prostor. Poticat će uspješno podatkovno gospodarstvo EU-a koje je inovativno i otvoreno pod našim uvjetima. Europski građani i poduzeća imat će koristi od bogatstva industrijskih podataka koji postanu dostupni, što će potaknuti nove aplikacije temeljene na podacima, posebno u području umjetne inteligencije, dodao je povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton.

Iz EK podsjećaju kako je posljednjih godina zabilježen brz rast umreženih uređaja zbog čega se stvara sve veća količina podataka. To predstavlja golem potencijal za inovacije i konkurentnost u EU-u.

Novim se pravilima korisnicima omogućuje pristup podacima koje generiraju ti uređaji i razmjena takvih podataka s trećim stranama, ističe se iz EK. 

Na primjer, vlasnik povezanog automobila ili operator vjetroturbine moći će od proizvođača zatražiti da određene podatke generirane uporabom tih povezanih proizvoda podijeli s uslugom popravka po izboru vlasnika. Time će se potrošačima i drugim korisnicima povezanih proizvoda dati veća kontrola te će se potaknuti postprodajne usluge i inovacije. Očuvat će se poticaji za proizvođače da ulažu u proizvode i usluge koji stvaraju podatke, a njihove poslovne tajne i dalje će biti zaštićene.

Istovremeno, tijela javnog sektora moći će pristupiti podacima u posjedu privatnog sektora i upotrebljavati ih kako bi pomogla u odgovoru na izvanredna stanja kao što su poplave i šumski požari ili pri provedbi zakonskog mandata ako traženi podaci nisu lako dostupni drugim sredstvima.

Aktom o podacima štite se i europska poduzeća od nepoštenih ugovornih odredaba u ugovorima o razmjeni podataka koje jedna ugovorna strana jednostrano nameće drugoj. Time će se posebno malim i srednjim poduzećima (MSP-ovi) omogućiti aktivnije sudjelovanje na tržištu podataka, naglašavaju iz EK.

Aktom o podacima korisnicima će se i omogućiti neometana promjena (i u konačnici besplatno) među različitim pružateljima usluga računalstva u oblaku. Tim će se mjerama promicati tržišno natjecanje i izbor na tržištu te istodobno spriječiti ovisnost o jednom dobavljaču. Na primjer, svako europsko poduzeće moglo bi kombinirati podatkovne usluge različitih pružatelja usluga računalstva u oblaku  i iskoristiti goleme mogućnosti na tržištu oblaka EU-a. Time će se drastično smanjiti i troškovi za poduzeća i uprave pri premještanju svojih podataka i aplikacija na drugog pružatelja usluga računalstva u oblaku.

Podsjećaju kako Akt o podacima uključuje i zaštitne mjere protiv nezakonitih zahtjeva tijela trećih zemalja za prijenos neosobnih podataka koji se čuvaju u EU-u ili pristup tim podacima, čime se osigurava pouzdanije i sigurnije okruženje za obradu podataka.

Iako je Akt o podacima s današnjim danom stupio na snagu, počet će se primjenjivati tek za 20 mjeseci, odnosno 11. rujna 2025.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti