Način na koji su djeca rođena može promijeniti reakciju njihova imuniteta na lijekove koji spašavaju život

Metoda poroda utječe na učinkovitost cjepiva protiv ospica, sugerira novo istraživanje.

Branimir Vorša | 15.05.2024. / 12:35

Beba, ilustracija (Foto: Getty Images)

Revolucionarna nova studija otkrila je fascinantnu korelaciju između metode poroda i kasnije učinkovitosti cjepiva protiv ospica. To istraživanje, koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Cambridge i Sveučilišta Fudan, analiziralo je podatke iz značajne kohorte koja se sastojala od 1505 parova majka-dijete.

Rezultati, koji obuhvaćaju razdoblje između 2013. i 2018. godine, bacaju svjetlo na zabrinjavajući trend: novorođenčad rođena carskim rezom suočena je sa znatno većim rizikom od neuspjeha cjepiva protiv ospica u usporedbi s njihovim vaginalno rođenim vršnjacima. Statistička analiza otkrila je da su bebe rođene carskim rezom u Kini bile 2,56 puta sklonije smanjenju učinkovitosti navedenog cjepiva.

Značaj drugog cjepiva protiv ospica

Ilustracija Zbog korone postoji neposredna opasnost od širenja jednog od najzaraznijih ljudskih virusa u svijetu: "Nalazimo se na raskrižju"

Dojenčad rođena carskim rezom je ona koja stvarno želimo pratiti kako bismo bili sigurni da će dobiti drugo cjepivo protiv ospica, kaže genetičar Henrik Salje sa Sveučilišta u Cambridgeu. To naglašava ključnu važnost osiguravanja da sva dojenčad, posebno ona rođena carskim rezom, pravodobno primi osnovna cjepiva protiv ospica.

Studija, koja je objavljena u časopisu Nature Microbiology, naglašava najveći značaj drugog cjepiva protiv ospica, za koji je utvrđeno da kompenzira početni neuspjeh cjepiva izazivanjem odgođenog, ali snažnog imunosnog odgovora. Međutim, unatoč ključnoj ulozi tog docjepljivanja, zabrinjavajući broj djece na globalnoj razini propušta njegovu primjenu, čime se ugrožava kolektivni imunitet.

Ozbiljnost te situacije naglašena je visoko zaraznom prirodom ospica, što zahtijeva stopu cijepljenja od najmanje 95 posto kako bi se postigao kolektivni imunitet unutar populacije. Nedavne epidemije u Kini dodatno su istaknule ranjivost cijepljenih pojedinaca, pri čemu je značajan dio podlegao prodornim infekcijama.

Metoda poroda utječe i na razvoj imunosnog sustava djeteta?

Nadalje, osim neposrednih implikacija na imunitet protiv ospica, studija baca svjetlo i na šire implikacije metode poroda na razvoj imunološkog sustava. Uočeno je da djeca rođena carskim rezom pokazuju blago povećanu osjetljivost na razne imunosne poremećaje. Taj je fenomen potaknuo spekulacije među znanstvenicima o zamršenoj međuigri između načina porođaja i pripreme imunosnog sustava.

Kod poroda carskim rezom, djeca nisu izložena majčinom mikrobiomu na isti način kao kod vaginalnog poroda. Mislimo da to znači da im treba više vremena da nadoknade razvoj svog crijevnog mikrobioma, a time i sposobnost imunosnog sustava koji treba pripremiti cjepivima protiv bolesti, uključujući ospice, objašnjava Salje.

Iako ta teorija zahtijeva daljnje istraživanje, ona naglašava složen odnos između načina rođenja i funkcionalnosti imunosnog sustava.

Implikacije za javno zdravlje

Cijepljenje, ilustracija EK preporučuje veću procijepljenost protiv virusa koji izazivaju rak

Usred tih znanstvenih otkrića pojavljuje se jedan sveobuhvatni imperativ - hitna potreba da se razumiju šire posljedice metode poroda na razvoj imunosnog sustava i učinkovitost cjepiva. Sa stopom carskog reza u porastu na globalnoj razini, dosežući približno 20 posto svih poroda, implikacije za javno zdravlje su duboke.

Na koncu, navedeno istraživanje služi kao jasan poziv na usklađene napore kako bi se osigurao pravičan pristup cjepivima koja spašavaju život za svu dojenčad, bez obzira na njihov način poroda.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti