Ospice su jedan od najzaraznijih ljudskih virusa, koji je gotovo u cijelosti moguće spriječiti cijepljenjem. Međutim, potrebna je 95-postotna pokrivenost cijepljenjem kako bi se spriječilo izbijanje virusa među populacijama.

Rekordno visokih gotovo 40 milijuna djece propustilo je svoju dozu cjepiva protiv ospica 2021. godine zbog poteškoća nastalih pandemijom COVID-19, rekli su u zajedničkom izvješću WHO i Centri za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

I dok slučajevi ospica nisu skočili dramatično u usporedbi s proteklim godinama, sada je vrijeme da se djeluje, rekao WHO-ov stručnjak za ospice Patrick O'Connor.

Ilustracija Upozorenje ECDC-a i WHO-a: Jedan bi virus mogao (dodatno) povećati pritisak na bolnice u ovoj sezoni

Pas u uredu, ilustracija Četveronožni pomagači: Psi bi mogli pomoći u obuzdavanju COVID-19 na radnim mjestima

Nalazimo se na raskrižju, rekao je u utorak. Bit će to vrlo izazovnih 12-24 mjeseci ublažavanja.

Kombinacija faktora poput socijalne distance i ciklične prirode ospica objašnjava zašto još nije došlo do eksplozije slučajeva unatoč širenju imunitetnih pukotina, no to bi se moglo brzo promijeniti, rekao je O'Connor, ukazujući na izrazito zaraznu prirodu bolesti.

WHO je već zamijetio porast velikih razornih epidemija od početka 2022. godine, koje su porasle s 19 na 30 do rujna, rekao je O'Connor te dodao da je osobito zabrinut za dijelove subsaharske Afrike.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju