EK preporučuje veću procijepljenost protiv virusa koji izazivaju rak

Riječ je o cjepivu protiv humanog papilomavirusa (HPV) i virusa hepatitisa B (HBV).

Hina | 31.01.2024. / 13:11

Cijepljenje, ilustracija (Foto: Getty Images)

Europska komisija je u srijedu preporučila državama članicama da pojačaju cijepljepenje dvama ključnim cjepivima kojima se mogu spriječiti virusne infekcije koje mogu dovesti do raka.

Riječ je o cjepivu protiv humanog papilomavirusa (HPV) i virusa hepatitisa B (HBV).

Preporuka je dio europskog plana za borbu protiv raka, ključnog stupa europske zdravstvene unije. Procjenjuje se da se oko 40 posto slučajeva raka u EU-u može spriječiti.

Međutim, prema danas objavljenom novom izvješću, samo je oko 5 posto ukupnih rashoda za zdravstvo 2021. bilo namijenjeno prevenciji u državama članicama EU-a.

Kolesterol u krvi, ilustracija Napredak u razbijanju kolesterola: Cjepivo u razvoju nudi novu nadu za zdravlje srca

Spriječiti je uvijek bolje nego liječiti. Svake se godine u EU-u od raka vrata maternice izgubi gotovo 14.000 života, a prijavljeno je više od 16.000 novih infekcija hepatitisom B, izjavila je povjerenica za zdravstvo Stella Kyriakides. Dodala je da sigurna i učinkovita cjepiva pružaju povijesnu priliku za iskorijenjivanje raka vrata maternice i drugih vrsta raka uzrokovanih tim virusima.

Kako bi se eliminirao rak vrata maternice i drugi oblici raka uzrokovani HPV-om, kao što su određeni oblici raka glave i vrata te drugi oblici anogenitalnog raka, u europskom planu za borbu protiv raka utvrđen je cilj da države članice do 2030. dosegnu stopu procijepljenosti od 90 posto protiv HPV-a za djevojčice i znatno povećaju cijepljenje dječaka.

Planom za borbu protiv raka nastoji se osigurati i pristup cijepljenju protiv HBV-a, posebno radi sprečavanja raka jetre. Ta su cjepiva ključna za zaštitu javnog zdravlja i podupiranje otpornih zdravstvenih sustava, navodi Komisija.

Da bi se dostigao zacrtani cilj preostalo je još mnogo posla jer u većem broju država članica procijepljenost znatno manje od 50 posto procijepljenosti protiv HPV-a za djevojčice, dok za dječake postoji vrlo ograničeni podaci. Također nedostaju podaci o stopama cijepljenja protiv HBV-a, navodi Komisija.

HIV Ništa od cjepiva protiv HIV-a: Zaustavljeno testiranje zbog loših rezultata

Kako bi se popravilo stanje, Komisija između ostaloga preporučuje zemljama članicama da osiguraju besplatno cijepljenje ili povrat troškova, olakšaju pristup cijepljenju posebno ciljanim skupinama i ranjivim ili visokorizičnim populacijama. Također se predlaže da države članice u svoje nacionalne planove za borbu protiv raka uključe cijepljenje.

Isto tako se preporučuje bolja komunikacija radi suzbijanja pogrešnih informacija i dezinformacija. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti