Najveći komercijalni putnički zrakoplov, Airbus A380, odlazi u povijest

Brojni su Francuzi na jugozapadu Francuske veoma emocionalno doživjeli prolazak posljednjeg konvoja s dijelovima Airbusa A380.

Martina Čizmić | 21.06.2020. / 11:18

Kad je 2004. godine Airbus predstavio svoj novi, veliki zrakoplov, A380, smatralo se da će takav zrakoplov s 555 mjesta promijeniti način na koji putujemo. No, problemi u samoj zrakoplovnoj industriji, slaba prodaja, ali i gospodarska kriza koja je 2009. pogodila svijet, presudili su A380.

Krajem 2019. iz Airbusa su objavili kako odustaju od ovog modela, u koji su uložili milijarde eura. Posljednji zrakoplovi iz Airbusove tvornice izaći će 2021. godine.

Gigantski zrakoplov pregazili su manji i učinkovitiji zrakoplovi koje je bilo lakše napuniti putnicima, ali i održavati. Iako je diljem svijeta trenutno više od 200 Airbusovih A380 zrakoplova, ni jedan ne leti. Dijelom su za to odgovorne restrikcije u zračnom prometu, pandemija koronavirusa, ali i neke zrakoplovne tvrtke koje su u međuvremenu propale.

To ne znači da A380 neće više poletjeti. Većinu zrakoplova u svom vlasništvu ima zrakoplovna tvrtka Emirates koja je najavila da će A380 na njihovim linijama letjeti do 2035. godine. Naravno, kad se situacija u zrakoplovnom prometu u svijetu normalizira. 

No, za brojne Francuze koji su radili u Airbusovoj tvornici na jugozapadu Francuske, posljednji konvoj s dijelovima A380 koji je prije nekoliko dana stigao u tvornicu, označava kraj jedne ere. 

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti