Nakon incidenta na Sojuzu, taksi više ne vozi na Međunarodnu svemirsku stanicu

Kompanija koja je prevozila putnike na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) više ne prima narudžbe sve do drukčije odluke.

Branimir Vorša | 12.10.2018. / 07:14

Soyuz (Foto: AFP)
Soyuz (Foto: AFP) (Foto: Afp)

Ruske rakete Sojuz koje su od 2011. ekskluzivni prijevoznici svih astronauta na ISS, prikovane su za zemlju do završetka istrage koju ruska svemirska agencija ubrzano vodi o uzrocima kvara rakete u kojoj su bili Rus i Amerikanac, koji se dogodio u četvrtak ujutro u Kazahstanu.

Astronaut Nick Hague i kozmonaut Aleksej Ovčinjin morali su aktivirati sustav za spašavanje kako bi odvojili kapsulu od rakete, oko dvije minute nakon polijetanja i vratili se na Zemlju. Njihov pad su usporili padobrani i oni su se živi i zdravi prizemljili.

Sljedeće lansiranje rakete Sojuz s trima novim članovima posade za ISS bilo je predviđeno 20. prosinca, ali su svi letovi obustavljeni dok traje istraga.

Nitko ne iznosi procjene koliko bi ona mogla potrajati. Ne želim spekulirati, može biti dva ili šest mjeseci, rekao je Kenny Todd, član ekipe ISS-a.

Letovi će biti obustavljeni barem na "nekoliko mjeseci", rekao je za AFP Erik Seedhouse, profesor na studiju zrakoplovstva na sveučilištu Embry-Riddle na Floridi. Podsjeća da su rakete Progress koje su prevozile isključivo opremu, a čiji su lanseri slični raketi s kojom je u četvrtak bilo problema, 2015. doživjele neuspjeh.

U ovom slučaju riječ je o svemirskom brodu s posadom pa istraga mora biti stroža, rekao je američki stručnjak.

ISS u načelu ima pet do šest članova posade čije misije traju oko šest mjeseci. Oni se smjenjuju, tako da je posada na ISS-u neprekidno prisutna od studenog 2000.

Potencijalni je problem što brod Sojuz kojim će se vratiti na Zemlju i koji je već pristao na ISS, ima ograničenje od dvjestotinjak dana nakon pristajanja u lipnju 2018. zbog ugrađenih akumulatora, potvrdila je NASA, zbog čega se krajnji rok za povratak na Zemlju u teoriji pomiče na siječanj.

NASA je 2011. svoje brodove za vezu spremila u garažu i plaća Rusiji desetke milijuna dolara za mjesto kako bi njezine astronaute prevezla na ISS.

No ti ugovori istječu krajem 2019. i NASA je sklopila ugovor s američkim tvrtkama koje će nastaviti taj posao: Boeingom s jedne i SpaceX-om s druge strane.

Problemi sa Sojuzom dodatno otežavaju zadaću Sjedinjenih Država koje vode politiku neprekidne prisutnosti u svemiru. Prekid bi u tom smislu bio poguban za ugled, ali i za istraživački rad na ISS-u koji je pravi znanstveni laboratorij.

Incident koji se dogodio u četvrtak pojačava pritisak na američki privatni prijevozni program kako bi se poštovali vremenski okviri, rekao je za AFP John Logsdon, američki stručnjak za povijest istraživanja svemira i profesor emeritus na sveučilištu Georgea Washingtona.

ISS uostalom može "dulje vrijeme" letjeti bez ljudske posade, ustvrdio je u četvrtak Kenny Tood iz NASA-e. (Hina)

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti