Nakon punih 12 godina: Manje od polovice poruka elektroničke pošte je SPAM

Na prvi pogled zvuči gotovo nevjerojatno, ali nije, jer neželjena pošta doista čini većinu prometa kada je u pitanju e-mail komunikacija.

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 19.07.2015. / 15:37

SPAM

Na prvi pogled zvuči gotovo nevjerojatno, ali nije, jer neželjena pošta doista čini većinu prometa kada je u pitanju e-mail komunikacija. 

A zapravo je istina, jer uglavnom, tome svatko od nas može i sam posvjedočiti, na dnevnoj bazi dobijemo hrpu SPAM mailova koje niti smo željeli primiti, niti nas zanima ono što u njima piše, niti pošiljatelj... Kako živimo u poprilično suludim i kaotičnim vremenima, pogotovo kada je u pitanju moderna tehnologija, bombardiranje SPAM-ovima nekima nosi ogroman prihod, nekima nerviranje, ali protiv toga se više ili manje uspješno možemo boriti automatskim filtriranjem poruka, što je postao standardni dio usluge svakog ozbiljnijeg pružatelja e-mail usluga odnosno servera. Ipak, dobre vijesti stižu i na globalnoj razini, barem tako tvrde u Symantecu. 

Tvrtka koja je jedan od najozbiljnijih igrača na području internet sigurnosti objavila je izvješće za lipanj ove godine u kojem je postotak neželjene elektroničke pošte činio 49,7%. Sam po sebi ovaj podatak ne izgleda toliko impresivno, no ako se zna da Symantec ovakva izvješća objavljuje već desetljećima i da je ovo prvi puta od 2003. onda sve skupa dobija sasvim drugačiju dimenziju. Trend pokazuje kako se SPAM e-mailovi u posljednje vrijeme smanjuju, u odnosu na svibanj ove godine također je zabilježen osjetno manji broj, jer tada je iznosio 52,1%. Razloga je, navode u Symantecu, nekoliko, spomenuti filteri su mnoge natjerali da odustanu od "spamanja", zakonske regulative također, stoga stručnjaci za sigurnost tvrde kako će i u budućnosti broj SPAM poruka padati. 

Izvor The Verge, foto via Flickr

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti