Nakon uspješnog slijetanja, problemi za Odiseja: Neće uspjeti ispuniti sve ciljeve misije

Iako je Intuitiveov podvig bio povijesni, slijetanje i problemi s kojima se letjelica susrela pokazali su s kojim se sve rizicima suočava bilo koja tvrtka ili država koje pokušavaju spustiti svoje letjelice na nepoznati teren Mjeseca.

Martina Čizmić | 24.02.2024. / 08:51

Letjelica Odysseyus na Mjesecu, ilustracija (Foto: Intuitive Machines)

 Nakon uspješnog slijetanja Odiseja (Odysseus) na površinu Mjeseca, iz tvrtke Intuitive Machines, koja ga je izradila i lansirala, objavili su kako je došlo do malih problema s letjelicom.

Naime, kako se letjelica na površinu spustila brže od očekivanog, tako nije bila precizna koliko su planirali. Iz Intuitive Machinesa pojasnili su kako se letjelica lagano pomaknula u stranu, zakačila kamenje na površini Mjeseca i prevrnula se na bok.

Mjesečev lender Nova-C, Odysseus Amerikanci su se vratili na Mjesec: Odysseus je spreman za svoju pustolovinu

Unatoč tome, telemetrija pokazuje da je vrh letjelice vjerojatno naslonjen na stjenu ili se letjelica prevrnula na terenu koji je nagnut. Zahvaljujući tome, Odysseus i dalje može funkcionirati i slati inženjerske i znanstvene podatke na Zemlji.

Prvi korak inženjerskog tima bit će preuzeti podatke koje je letjelica prikupila tijekom spuštanja, kao i prve fotografije koje je snimila. No, zbog položaja letjelice to bi moglo trajati dulje no što je prvotno bilo procjenjeno.

Jedna od prvih fotografija koju je Intuitive objavio, pokazuje letjelicu tijekom spuštanja na Mjesec. 

 

 

Osim toga, barem jedan cilj misije neće biti ostvaren. Eksperimentalni sustav kamera koji su izgradili studenti na Sveučilištu Embry Riddle Aeronautical, dizajniran za snimanje letjelice tijekom njenog spuštanja, nije postavljen prema planu zbog softverskih ograničenja povezanih s problemom sustava za navođenje. No, to ne znači da će svijet ostati uskraćen za fotografije Odiseja na Mjesecu. "EagleCam", autonomna kamera koja bi trebala snimati letjelicu i njen okoliš, bit će ispaljena iz letjelice nekoliko metara dalje. Ako sve prođe u redu, upravo bi ona trebala inženjerima otkriti položaj letjelice, ali i javnosti dati prvi pogled na Odiseja na Mjesecu.

Iako je Intuitiveov podvig bio povijesni, slijetanje i problemi s kojima se letjelica susrela pokazali su s kojim se sve rizicima suočava bilo koja tvrtka ili država koje pokušavaju spustiti svoje letjelice na Mjesec. Pogotovo kad se letjelice spuštaju na nepoznati teren.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti