Napokon objašnjeno zašto Zemljin sjeverni magnetski pol juri od Kanade prema Rusiji

Europski znanstvenici smatraju da napokon mogu sa sigurnošću opisati što tjera Zemljin sjeverni magnetski pol na gibanje.

Branimir Vorša | 06.05.2020. / 12:20

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Zemljin sjeverni magnetski pol od 90-ih godina 20. stoljeća ubrzano se kreće od Kanade prema Sibiru, a njegovo ubrzano kretanje zahtijevalo je češću nadogradnju navigacijskih sustava, uključujući i one koje koriste pametni telefoni.

Tim znanstvenika sa Sveučilišta u Leedsu kretanje sjevernog magnetskog pola sad objašnjava kao natjecanje dvaju magnetskih grumena na rubu Zemljine vanjske jezgre.

Promjene u toku rastopljenog materijala u unutrašnjosti planeta promijenile su i snagu područja iznad negativnog magnetskog toka.

Promjena obrasca toka oslabila je dio ispod Kanade i tek malo ojačala područje ispod Sibira, pojašnjava dr. Phil Livermore.

Zbog toga je sjeverni magnetski pol napustio svoju povijesnu poziciju iznad Kanadskog Arktika i prešao preko međunarodne vremenske linije. Sjeverna Rusija pobjeđuje u potezanju užeta, ako baš hoćete, dodao je Livermore.

Zemlja ima tri pola na vrhu planeta. Geografski pol koji se nalazi tamo gdje rotacijska os planeta siječe površinu, geomagnetski pol te sjeverni magnetski pol na kojem su linije polja okomite s površinom.

Upravo je treći pol taj koji se konstantno giba i mijenja položaj.

Sjeverni magnetski pol prvi je otkrio istraživač James Clark Ross 1830-ih godina i tad se nalazio na području kanadskog Nunavuta. U to vrijeme sjeverni pol nije se kretao daleko i nije to radio brzo kao danas. No 90-ih godina 20. stoljeća počeo je ubrzavati prema sve višim Zemljinim širinama te je prešao datumsku liniju 2017. godine. Tad je bio i na svega nekoliko kilometara od geografskog pola.

Livermore i njegov tim koristili su podatke iz satelitskih mjerenja u posljednjih 20 godina kako bi napravili model kretanja sjevernog pola, no riječ je o kompleksnim modelima pa je tim morao revidirati svoje procjene u međuvremenu.

Najnovija modeliranja pokazuju da će se sjeverni magnetski pol nastaviti kretati prema Rusiji, no s vremenom će usporiti kretanje. Pri svojoj najvećoj brzini kretanja sjeverni pol je prelazio i do 60 kilometara godišnje.

Hoće li se u budućnosti vratiti odakle je krenuo, nitko ne zna, zaključio je Livermore.

Izvor: BBC

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti