Napredak umjetne inteligencije sve više ljudi čini nervoznima

Budućnost donosi daljnji napredak ove revolucionarne tehnologije, što mnoge čini nervoznima.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 16.04.2024. / 13:54

Nervoza (Foto: Getty Images)

Ovaj tjedan Stanford Institute for Human-Centered Artificial Intelligence objavio je svoje redovito izvješće o umjetnoj inteligenciji nazvano AI Index u kojem se opisuje napredak ove tehnologije, njena sve veća primjena, kao i troškovi treniranja, ali spominje se i njen utjecaj na ljude, koji nije uvijek pozitivan.

AI vijesti, ilustracija Promjena u načinu treniranja umjetne inteligencije mogla bi donijeti još impresivnije rezultate AI-a

Kao jedan od najvažnijih zaključaka izvještaja spominje se veliki napredak ove tehnologije u 2023. godini te su AI alati poput ChatGPT-a i Geminija pokazali “impresivne multimodalne sposobnosti”, od generiranja teksta na različitim jezicima pa do stvaranja impresivnih i realističnih fotografija i videozapisa. Takav rapidan razvoj imao je veliki utjecaj na živote brojnih ljudi, kao i kompanija koje su požurile s razvojem i implementacijom različitih AI alata za poboljšanje produktivnosti.

Sa Stanfordova instituta posebno naglašavaju kako najnapredniji AI modeli već sada mogu nadmašiti ljude u brojnim zadacima (spominje se klasifikacija slika, vizualno razmišljanje i razumijevanje engleskog jezika), dok i dalje ne mogu parirati ljudima kada su u pitanju neki kompleksniji zadaci “poput planiranja i vizualnog zdravorazumskog zaključivanja”.

S napretkom AI-a raste i nervoza među ljudima

Među inim, u izvještaju se spominje i kako razvoj i treniranje te napredak umjetne inteligencije ide uz veliku cijenu pa tako npr. treniranje Googleova alata Gemini Ultra stoji 191 milijun dolara u vrijednosti računalnih resursa. No srećom za tvrtke koje razvijaju ovu tehnologiju, investitori su spremni platiti tako visoke račune treniranja jer vjeruju kako s vremenom mogu očekivati višestruki povrat investicije.

Što se tiče primjene tehnologije, naglašava se pozitivan utjecaj na poslovnu produktivnost te AI može značajno ubrzati obavljanje poslovnih procesa, a veliki i pozitivan utjecaj modeli bazirani na umjetnoj inteligenciji imaju i na znanstvena istraživanja.

Umjetna inteligencija, ilustracija Brojni studenti već su izbačeni s fakulteta zbog korištenja umjetne inteligencije

No oduševljenje zbog naprednih mogućnosti i povećanja učinkovitosti ne dijele svi te se pokazalo da umjetna inteligencija mnoge čini - nervoznima. Tako je oko 66 posto osoba uvjereno da će AI dramatično utjecati na njihove živote tijekom sljedećih 3 do 5 godina, što je porast u odnosu na 60 posto godinu ranije. No kako je pokazalo jedno odvojeno istraživanje Pew Research Centera, više od polovice Amerikanaca više je zabrinuto, nego uzbuđeno oko razvoja AI-a, što je porast u odnosu na 38 posto koliko je ta brojka iznosila 2022. godine.

Izvor: Silicon Angle

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti