NASA od javnosti traži pomoć u dizajniranju posve novog WC-a za astronaute

Kako prepoznati da se o novom odlasku na Mjesec i boravku tamo misli ozbiljno? Tako što NASA javno traži pomoć u dizajniranju lunarnog WC-a za astronaute.

Branimir Vorša | 30.06.2020. / 15:24

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

NASA je od javnosti zatražila pomoć pri dizajniranju novih WC-a koje bi astronauti koristili na Mjesecu. Novi odlazak na površinu Mjeseca predstavlja posebne izazove, u nekim slučajevima još i teže od izazova s kojima su se nosili astronauti na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Među tim posebnim izazovima jest i onaj kako će astronauti koji će ići na površinu Mjeseca, zapravo odlaziti obaviti nuždu, dok se nose s poteškoćama mikrogravitacije i dugačkog puta do površine Mjeseca.

Ono što iz NASA traže jest novi konceptualni dizajn za kompaktne toalete koji mogu raditi u uvjetima mikrogravitacije i lunarne gravitacije.

Svemirske verzije WC-a već se koriste na Međunarodnoj svemirskoj postaji, ali oni su dizajnirani tako da su učinkoviti samo u uvjetima mikrogravitacije i ne bi bili pogodni za nešto jaču gravitaciju na površini Mjeseca.

NASA bi isto tako htjela da novi WC-i budu manji te učinkovitiji od postojećih, jer jedna od ključnih stvari pri dizajnu su veličina i težina, odnosno što manji to bolji.

Te WC-e NASA bi uvrstila u misije Artemis, kojima je cilj povratak čovjeka na Mjesec.

NASA traži pogled na problem iz perspektive koja se razlikuje od tradicionalnog svemirskog inženjerstva.

Bilo tko može svoje ideje NASA-i poslati do 17. kolovoza, a pobjednik ovog otvorenog natječaja bit će proglašen krajem rujna. Naravno s pobjedom dolazi i nagrada od 35.000 dolara, ali će istu podijeliti ne jedna, nego tri najbolje ideje.

Izvor: Independent

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti