Papa Franjo pozvao je u utorak na globalno promišljanje o potencijalnim opasnostima od umjetne inteligencije (AI), ukazujući na "remetilačke mogućnosti i ambivalentne učinke" nove tehnologije.

Franjo, koji ima 86 godina i koji je ranije rekao da ne zna koristiti računalo, izdao je upozorenje u poruci za sljedeći Svjetski dan mira Katoličke crkve, koji pada na Novu godinu.

Vatikan je poruku objavio dosta unaprijed, kao što je i uobičajeno.

Papa "podsjeća na potrebu da budemo budni i da radimo kako se logika nasilja i diskriminacije ne bi ukorijenila u proizvodnji i uporabi takvih uređaja, nauštrb najosjetljivijih i najisključenijih", stoji u poruci.

Hitna potreba da se koncept i uporaba umjetne inteligencije usmjeri na odgovoran način, kako bi bila u službi čovječanstva i zaštite našeg zajedničkog doma, zahtijeva da se etičko promišljanje proširi na sferu obrazovanja i prava,  dodaje se.

Franjo je još 2015. godine priznao da je tehnologija "katastrofa", ali je i internet, društvene mreže i SMS poruke nazvao "božjim darom", pod uvjetom da se koriste mudro.

Godine 2020. Vatikan je udružio snage s tehnološkim divovima Microsoftom i IBM-om kako bi promicao etički razvoj umjetne inteligencije i pozvao na regulaciju nametljivih tehnologija kao što je prepoznavanje lica.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju