Ne nasjedajte na lažne instalacijske pakete Windows 11: Umjesto novog operativnog sustava mogli biste završiti s gomilom malwarea

Oni koji žele isprobati Windows 11 i prije službenog puštanja to mogu napraviti registracijom u Windows Insider program uz napomenu da je trenutna verzija još uvijek prilično nestabilna jer je "u izradi".

Martina Čizmić | 25.07.2021. / 09:31

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Čim je Microsoft objavio da će sljedeći operativni sustav biti Windows 11 te da će nekima taj sustav biti dostupan i prije službenog izlaska, na internetu su se pojavili brojni lažni instalacijski paketi.

I dok je developerima nužno da dobiju pristup novom operativnom sustavu i prije njegovog službenog izlaska, kako bi pripremili svoje aplikacije odnosno programe za novi sustav, obični korisnici jednostavno se žele pohvaliti činjenicom da imaju nešto među prvima.

Problem je i što je Microsoft prvo objavio službenu aplikaciju kojom je moguće testirati hoće li računalo koje je trenutno u upotrebi biti dovoljno snažno za novi operativni sustav, a potom tu aplikaciju uklonio.

To je korisnike koji su željeli provjeriti jesu li njihovi uređaji spremni za Windows 11, kao i one koji su željeli isprobati beta verziju sustava, okrenulo nekim ne baš službenim stranicama. I izložilo ih priličnom riziku.

Problem je što su lažni "aktivatori" koji obećavaju besplatnu nadogradnju Windows 10 na Windows 11, prilično uvjerljivi i na prvi pogled izgledaju poput legitimnih Microsoftovih izdanja. No, nakon što korisnik preuzme tak aktivator, koji, začudo zaista ima mogućnost aktivacije Windowsa, iskoči mu dodatni program "Download Manager" koji od korisnika traži da prihvati uvjete korištenja kako bi mogao nastaviti s preuzimanjem Windowsa. I upravo je to prihvaćanje ključno. Kako su napisali na XDA Developersima, prihvaćanje uvjeta otvara vrata gomili malwarea i adwarea koji se potom instaliraju na računalo. A rješavanje tih nametnika izuzetno je naporno, dugotrajno i zahtjeva napredno poznavanje računala.

Stoga, i developeri i tvrtke za računalnu sigurnost, a i Microsoft upozoravaju korisnike da ne nasjedaju na takve ponude i pričekaju službeni izlazak novih Windows 11 te ih preuzmu iz službenih izvora.

Oni koji žele isprobati Windows 11 i prije službenog puštanja to mogu napraviti registracijom u Windows Insider program uz napomenu da je trenutna verzija još uvijek prilično nestabilna jer je "u izradi". Pa tko voli...

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti