Nepodnošljiva tišina: Soba u kojoj možete poludjeti za samo 5 minuta

Microsoftov zvučni laboratorij jedan je od najnaprednijih laboratorija za zvuk.

Monika Nožić Monika Nožinić | 11.08.2016. / 08:36

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Microsoft je u svom sjedištu u Redmondu izgradio službeno najtišu sobu na svijetu koja je, kao takva, ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda.

Svojih pet minuta u sobi imao je priliku doživjeti i novinar Business Insidera, Matt Weinberger, koji kaže da je imao osjećaj da će u potpunosti poludjeti.

Microsoft ovu sobu naziva još i "gluha komora", a razvijena je kako bi imali što bolje uvjete za rad i razvoj naprednih audio sustava, boljih zvučnika za tablete i prijenosna računala, poboljšanje performansi Skype poziva, bez zagađenja bukom iz vanjskog svijeta.

No, Microsoft nije htio samo tihu, već najtišu sobu na svijetu. Granica ljudskog sluha postavljena je na 0 dB, a apsolutno najtiši mogući zvuk koji se može proizvesti iznosi -23 dB, što je zvuk subatomske čestice koja se kreće kroz prostor, tj. Brownovog gibanja.

Ovaj laboratorij proizvodi tišinu od čak -20,6 dB, čime je i službeno srušio svjetski rekord koji je do sada držao laboratorij Orfield u Minnesoti s -13 dB.

Nakon što se zatvore vrata komore, odmah možete primijetiti razliku jer sva pozadinska buka u potpunosti nestane, a zbog posebno izrađenih zidova (od pjene koja upija zvukove) u potpunosti je poništena mogućnost jeke. Normalan govor u ovoj sobi zvuči kao vikanje u jastuk.

"Nakon samo 20 sekundi potpune tišine bilo je nesnosno tiho, a u glavi sam imao opresivan osjećaj izolacije. Moja dezorijentacija u prostoru nastavila se i nakon što je Microsoftov inženjer ponovno počeo objašnjavati kako je apsolutna tišina velika blagodat kad je riječ o razvijanju naprednih audio sustava."

"Ono što sa sigurnošću mogu reći je da sam proveo još samo malo više vremena u toj sobi, iz nje bih izašao u potpunosti lud", opisao je Matt svoje iskustvo.

Može li vas ovakva soba zapravo dovesti do ludila, pogledajte u videozapisu:

Izvor: Business Insider

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti