Nepoznat protein izvanzemaljskog porijekla pronađen u meteoritu starom 30 godina

Znanstvenici su proučavajući meteorit koji je pronađen još 1990. godine u Alžiru, pronašli čitav i dosad nepoznat protein izvanzemaljskog porijekla. To je ujedno i prvo otkriće takve vrste u svijetu.

Branimir Vorša | 02.03.2020. / 12:32

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Hemolitin je naziv novootkrivenog proteina, koji, kako i naziv sugerira, u sebi sadrži željezo i litij, a s obzirom na to da je pronađen u ostacima meteorita, možda ima i ključnu ulogu u sijanju života na planetima pogodnima za razvoj života, kao što je to naša Zemlja.

Tim znanstvenika s Harvarda, PLEX Corporationa i Bruker Scientifica novi su protein pronašli u meteoritu koji je na Zemlju pao davne 1990. godine i koji je nazvan Acfer 086. Ostaci tog meteorita pronađeni su Alžiru.

Korado Korlević - 2 Korado Korlević pojasnio otkud je stigao meteorit koji je eksplodirao iznad Hrvatske i kako prepoznati njegove ostatke

Barica i meteorit Potraga za meteoritom koji je eksplodirao iznad Hrvatske: Ova žena tvrdi da joj je pao u dvorište, evo što kaže struka

Hemolitin je relativno malen protein koji uglavnom čine aminokiselina glicin, koju prekrivaju atomi željeza, kisika i litija na krajevima. Dok je riječ o nama dobro poznatim elementima, njihova formacija dosad nije zabilježena na Zemlji.

Hemolitin je najnoviji u nizu dokaza da su građevni blokovi života prvo nakupljeni u svemiru te da su odande stigli na Zemlju (a moguće i druge planete) putem meteorita.

Podsjetimo da je krajem proteklog tjedna iznad Hrvatske viđen jedan meteorit koji je eksplodirao u atmosferi iznad Lijepe Naše i čiji su ostaci vjerojatno pali negdje u Sloveniju.

U meteoritima i kometima dosad je pronađeno pregršt aminokiselina, koje su pak osnova svakog proteina. U meteoritima su isto tako dosad pronađeni i prethodnici aminokiselina, odnosno šećeri, organski materijali te molekule određenog oblika, svi koji su vitalni za nastanak života.

Jedno je u svemiru pronaći tumarajuće aminokiseline, a posve druga kompleksnu organsku strukturu poput punog proteina.

Zasad je znanstvenicima nejasno kako se hemolitin formirao u svemiru.

Izvor: The Atlas

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti