Nešto drugačije istraživanje: Znanstvenici gledaju YouTube ne bi li otkrili tajne životinjskog svijeta

S obzirom na to da se dnevno na YouTube učita više od 720 tisuća sati novih videa, među kojima je i priličan broj snimki životinja i njihovog ponašanja, čini se kako je znanstvenicima jednostavnije (i jeftinije), iskoristiti tu "bazu" podataka za proučavanje ponašanja životinja iz cijelog svijeta.

Martina Čizmić | 29.05.2022. / 09:44

Gledanje video sadržaja na internetu, ilustracija (Foto: Getty Images)

Neobično ponašanje slonova u Africi ili smiješan video papige koja pleše i "pjeva", često postanu hit na YouTubeu i društvenim mrežama, jer takve scene zanimaju i uveseljavaju gledatelje. No, u posljednje vrijeme zanimanje su pobudili i kod znanstvenika.

Sanjeeta Sharma Pokharel i Nachiketa Sharma sa indisjkog Instituta znanosti, u svojoj su se studiji fokusirali upravo na video s YouTubea i otkrili kako slonovi reagiraju na smrt jednog od članova krda.

Tijekom tri godine intenzivnog rada na terenu, svjedočila sam samo jednoj smrti slona. To je tako rijetko. No, danas svatko ima kameru, istaknula je Sanjeeta te dodala kako su jednostavno pretragom YouTubea pronašli 24 videa na kojima se vidi kako se slonovi ponašaju kad jedan od njih umre.

Slika nije dostupna Stručnjaci upozoravaju: Mladi više ne vide razliku između informacije koju prenosi medij ili bilo koji YouTuber ili influencer

Tako su primjetili da slonovi surlama ispipavaju tijelo, a laganim udarcima pokušavaju potaknuti slona na ustajanje. Čak se okupljaju oko tijela u nekoj vrsti žalovanja te ispuštaju zvukove koje znanstvenici rijetko imaju prilike doživjeti u prirodi.

Sanjeeta ističe kako je samo na temelju snimki teško zaključiti žaluju li svi slonovi jednako, zanimljivo je promatrati njihov interes za preminulog člana. Naime, upravo to pokazuje koliko su zapravo inteligentni.

Još je jedan primjer gomila videa na kojima su snimljene životinje u trenutku igre. Uz to što su zabavni za gledanje, scena u kojoj se vrana spušta niz zasnježeni krov na plastičnom poklopcu i to ponavlja nekoliko puta, pokazuje koliko je zapravo inteligentna i sposobna iskoristiti predmete u neuobičajenim situacijama.

Łukasz Dylewski, sa Sveučilišta Poznan iskoristio je YouTube kako bi proučavao vjeverice. Zahvaljujući brojnim videima, uspio je pokazati da su sive vjeverice agresivnije od crvenih, te tako potvrditi ono što su znanstvenici zabilježili promatranjem u prirodi.

YouTube YouTube testira opciju pametnog preuzimanja videozapisa na telefone

Ovo je nov pristup bihevioralnim studijama koji može uvelike uštedjeti vrijeme znanstvenicima. Možemo povećati uzorak ili broj životinja koji proučavami te lakše promatrati ponašanje vrsta s drugih kontinenata, ističe Dylewski.

Ponekad pak, znanstvenici koriste videa samo jedne životinje kako bi proučavali neobično ponašanje. Primjer su znanstvenici s Harvarda koji su proučavali snimke rasplesane papige. Zahvaljujući tim snimkama, uspjeli su dokazati da ljudi nisu jedini koji uživaju u glazbi i ritmu.

S obzirom na to da se dnevno na YouTube učita više od 720 tisuća sati novih videa, među kojima je i priličan broj snimki životinja i njihovog ponašanja, čini se kako je znanstvenicima jednostavnije (i jeftinije), iskoristiti tu "bazu" podataka za proučavanje ponašanja životinja iz cijelog svijeta, nego boraviti mjesecima na terenu i fokusirati se samo na nekoliko jedinki koje možda baš i nisu raspoložene za "neobično" ponašanje. 

Izvor: BBC

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti