Stručnjaci upozoravaju: Mladi više ne vide razliku između informacije koju prenosi medij ili bilo koji YouTuber ili influencer

Europski eksperti za medije su poručili kako, unatoč opasnosti koju dezinformacije predstavljaju, digitalne platforme ne čine dovoljno kako bi ih suzbijale, što je dovelo do zahtjeva za regulaciju velikih internetskih platformi.

Hina | 19.05.2022. / 15:34

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

 Medijski eko sustav ugrozile su dezinformacije preko društvenih mreža, rastući politički i ekonomski pritisak na medije te naglasak na brzini objave, istaknuto je u četvrtak na Gong-ovoj konferenciji ''Utjecaj dezinformacije na zdravlje demokracije i digitalno okruženje''.

Na skupu u okviru projekta "Pro-fact - razotkrivanja dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj" zaključeno je kako se dezinformacije ne mogu suzbiti isključivo regulacijom i zakonima, već je nužno osnaživati medije i novinarke, ulagati u kvalitetno i nezavisno novinarstvo, demokratsku političku kulturu te medijsku i digitalnu pismenost građana.

Slika nije dostupna Istraživanje otkrilo zanimljive obrasce: Dezinformacije na Facebooku se ponašaju kao super organizam

Europski eksperti za medije su tijekom panela ''Reguliranje velikih tehnoloških platformi kao cjepivo protiv dezinformacija'' poručili kako, unatoč opasnosti koju dezinformacije predstavljaju, digitalne platforme čine nedovoljno kako bi ih suzbijale, što je dovelo do zahtjeva za regulaciju velikih internetskih platformi.

Profesorica zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti i istraživačica ''Pro-facta'' Marijana Grbeša naglasila je ulogu mainstream medija kada je riječ o širenju i pojačavanju utjecaja te dosega dezinformacija s društvenih mreža.

Mediji su žrtva cijelog procesa digitalizacije i 'zvijeri' dezinformacije, ali su i sudionici. Isto tako, trebamo kao društvo izabrati da nam je važno osnaživati nezavisnost i slobodu medija i raditi na procesu profesionalizacije medija, istaknula je Grbeša.

Slika nije dostupna ''Tipkovnica je jača od mača'' ili kako prepoznati "fake news" na internetu

Potrebnim je ocijenila i razvijanje medijske pismenosti, ističući kako djeca ne poznaju vijest kao format te da mladi više ne vide razliku između informacije koju prenosi medij ili bilo koji YouTuber, ili 'influencer'.

O uspješnosti europskih praksi i metoda suprotstavljanja dezinformacijama i načinima kako regulirati digitalne platforme kao mjesta ekspanzije dezinformacijskih narativa govorili su Lauri Tierala, programski direktor Europskog opservatorija za digitalne medije (EDMO), Dorota Głowacka, odvjetnica Panoptykon fundacije i Jan Penfrat, politički analitičar Europske mreže za digitalna prava (EDRi)

Moć platformi je u rukama milijardera. Nikada ranije nije postojala mogućnost da svatko na svijetu 24 sata dnevno slobodno dijeli svoj sadržaj na Internetu, ali to se događa na platformama. I one danas usmjeravaju političku diskusiju, kazao je Penfrat.

Slika nije dostupna Ova je skupina ljudi posebno podložna dezinformacijama i trebalo bi ih dodatno educirati

Zdravlje demokracije je direktno vezano za zdravlje medija, istaknuto je na panelu ''Kako osnaživanjem medijskog ekosustava unaprijediti demokraciju".

Predsjednica Sindikata novinara Hrvatske Maja Sever naglasila je potrebu osnaživanja položaja novinara i njihove egzistencijalne sigurnosti bez koje, ustvrdila je, nema neovisnog i profesionalnog novinarstva.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti