Muzej lažnih vijesti, web stranica za borbu protiv fake newsa i za razvoj medijske pismenosti, u ponedjeljak je krenula s informativno-edukativnom kampanjom “Tipkovnica je jača od mača”, zamišljenom kao e-tečaj na Facebooku.

Cilj ovog projekta je informirati sve zainteresirane o već poznatom fenomenu 'lažnih vijesti' i podsjetiti na važnost medijske i digitalne pismenosti svih građana. U objavama na facebook stranici Muzeja lažnih vijesti moći ćete naći informacije, slike, infografike i priručnike te druge materijale na temu dezinformacija, ističe Lordan Prelog, administrator i voditelj projekta.

Lažne vijesti na društvenim mrežama Paradoks "fake newsa": Zbog straha od lažnih vijesti, ljudi počinju vjerovati - lažnim vijestima

Dodaje i kako su dezinformacije, laži i teorije zavjere sve prisutnije u medijima, pogotovo na internetu i društvenim mrežama te da je namjera tečaja pomoći da ih se lakše prepoznaje.

Bavit će se društvenim mrežama, emocijama, predrasudama i propagandom, influencerima i algoritmima zahvaljujući kojima se dezinformacije brzo šire. Uputit će na besplatne aplikacije i tehnike koje se mogu koristiti kako biste brzo i lako provjerili (elemente) vijesti u koju se sumnja.

Osim toga, tijekom šest tjedana planiranog projekta moći će se doznati više o tzv. informacijskom poremećaju koji je posljednjih godina utjecao na demokratske procese, smanjio povjerenje javnosti u znanstvenike i novinare te brojnim pojedincima i institucijama zagorčao život – često samo jednim klikom, zaključuje Prelog.

Lažne vijesti na društvenim mrežama Hrvatska u borbu protiv lažnih vijesti kreće gradnjom mreže "fact checkera"

Muzej lažnih vijesti, web stranica sa svjedočanstvima novinara i znanstvenika iz područja medija, alatima i tehnikama za razvoj medijske pismenosti i kritičkog razmišljanja te za prepoznavanje i borbu protiv 'fake newsa', pokrenuta je u listopadu 2020.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju