Njemačka planira uložiti gotovo milijardu eura u razvoj umjetne inteligencije

Nvidia ruši rekorde nevjerojatnim rastom prodaje, potaknuta nezasitnom potražnjom za njezinim AI čipovima. Udvostručenje prodaje i skok prihoda, tvrtka je visoko na valu umjetne inteligencije, obećavajući novu računalnu eru.

Branimir Vorša | 24.08.2023. / 16:22

Umjetna inteligencija, ilustracija (Foto: Getty Images)

Razvoj umjetne intelligencije pod posebnim je povećalom u cijelom svijetu, a u Njemačkoj su odlučili uložiti velika sredstva ne bi li zadržali konkurentnost i korak s drugim državama. Ponajprije SAD-om i Kinom. 

Kako javlja Reuters, njemačka ministrica obrazovanja i istraživanja Bettina Stark-Watzinge, navodno je predstavila planove koji obuhvaćaju ulaganje od gotovo milijardu eura u istraživanje umjetne inteligencije u sljedeće dvijet godine. To je dvostruko više od onoga što se ranije trošilo na istraživanja na tom području.

Među ostalim, u planu je stvaranje 150 novih sveučilišnih laboratorija za istraživanje umjetne inteligencije, širenje podatkovnih centara i otvaranje javnih skupova podataka za nove upotrebe.

Stark-Watzinger je uvjerena da bi EU, zahvaljujući međusobnoj suradnjih zemalja članica i regulatornom okviru, mogla parirati SAD-u i Kini. Istaknula je da je Europa više usmjerena na privatnost i osobnu sigurnost kada je u pitanju razvoj umjetne inteligencije te bi stoga mogla privući više privatnih ulaganja.

Imamo umjetnu inteligenciju koja je objašnjiva, pouzdana i transparentna, rekla je. To je konkurentska prednost.

No, iako se milijarda eura čini puno, prema podacima Sveučilišta Stanford, SAD je od sad potrošio više od 3,3 milijarde dolara javnog novca te je uloženo dodatnih 47,4 milijardi privatnih investicija. Čini se kako će Njemačka morati još uložiti ako želi barem prividno zadržati korak sa SAD-om. 

Izvor: Reuters

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti