Nokia Lumia 625 – velika Lumia za malo novaca [RECENZIJA]

Najavljena još u srpnju ove godine, nekoliko tjedana nakon Lumie 1020, u Hrvatsku je konačno stigla i Lumia 625, najveća Lumia do sad.

Zimo Zimo Bruno Krušić | 21.09.2013. / 10:54

Nokia Lumia 625 – velika Lumia za malo novaca [RECENZIJA]

Post je napisao Bruno Krušić iz WP Hrvatska.

Najavljena još u srpnju ove godine, nekoliko tjedana nakon Lumie 1020, u Hrvatsku je konačno stigla i Lumia 625, najveća Lumia do sad.

Njezin veliki ekran od čak 4.7'' čini ju modelom s najvećim ekranom u Lumia seriji uređaja, a ovo je i posljednji Lumia uređaj predstavljen ove godine na IFA sajmu, prije kupnje Nokije od strane Microsoft-a. Njezin 4.7'' ekran dolazi s IPS matricom, te rezolucijom od 800x480, a tu su još i 1.2 Ghz Krait procesor, 512 MB RAM-a, 8 GB interne memorije (proširiva microSD karticom), 5 MP kamera, te LTE (4G) povezivost. Sam uređaj dolazi s već predinstaliranim Amber ažuriranjem.

OSNOVNE KARAKTERISTIKE

  • SIM: microSIM
  • DIMENZIJE: 133.3 x 72.3 x 9.2 mm
  • TEŽINA: 159 g
  • EKRAN: IPS LCD, 16M boja, rezolucije 480 x 800 (199ppi), Gorilla Glass 2
  • MEMORIJA: 512MB RAM-a, 8 GB interne memorije (proširivo microSD karticom)
  • KAMERA: 5 MP, 2592x1936 px, 1080p@30fps
  • BATERIJA: Li-Ion, 2000 mAh

PAKIRANJE

Lumia 625 dolazi u standardnom plavom pakiranju koje se proteže kroz cijelu Lumia seriju uređaja. Uz sam uređaj pakiranje sadrži standardnu papirologiju, standardni europski punjač, USB kabel za spajanje i punjenje uređaja preko računala, te slušalice s 3.5mm jackom. Iako je ostatak opreme standardne kvalitete, slušalice su potpuno plastične i ne previše kvalitetnog zvuka.

DIZAJN I KUČIŠTE

Ukoliko već imate uređaj iz Lumia serije, ono što ćete prvo primijetiti kod ovog uređaja je njegova veličina. Dolazi s velikim 4.7'' ekranom i dužine od čak 13.3 cm. S ovakvim ekranom imate i više nego dovoljno prostora za rad na ekranu, a opet njegov moderan dizajn dopušta mu da bez problema proklizi u Vaše džepove. Iako povelik i težine od čak 159 g, zbog slim dizajna i zaobljenih rubova nemate pravi osjećaj veličine i težine samog uređaja.

Pozadina uređaja napravljena je od poli karbonatne plastike, te dolazi u čak 5 mat boja (crvena, žuta, zelena, bijela i crna). Na dodir plastika djeluje dovoljno kvalitetno i mekano, te uređaj ne isklizuje iz ruku prilikom korištenja. Prilikom skidanja zadnje maskice plastika djeluje dovoljno čvrsto da se odupre svakodnevnom korištenju.

Ovaj uređaj slijedi standardni raspored tipki kod Lumia uređaja i to s prednje strane 3 standardne Windows Phone tipke, te VGA kamera , dok s desne strane nailazimo na tipke za glasnoću, tipku za uključivanje/isključivanje uređaja, te gumb za kameru. S donje strane maske nalazi se microUSB, dok s gornje strane nalazimo standardni 3.5mm ulaz za slušalice. Poleđina maske otkriva nam jednostavnu 5 MP kameru s LED bljeskalicom i Nokia logotipom, te je cijela jednostavnog flat dizajna.

Iako povelik, uređaj s 4.7'' ekranom odlično lezi u ruci zbog svojih mekih rubova i lagano zaobljenog dizajna.

ZASLON

Kao što smo pisali veličina zaslona iznosi impresivnih 4.7'', što ga čini najvećim Lumia uređajem. No tu impresivnost prestaje, jer iako velikog ekrana, uređaj dolazi sa standardnom rezolucijom od 480x800 piksela što dovodit da je gustoća ekrana samo 199 ppi-a. Niska rezolucija za njegovu veličinu, dovodi do lagane pikseliziranosti, što bi osjetljivijim korisnicima moglo pokvarit ukupan dojam uređaja. Iako se uočavaju pikseli, težina čitanja teksta je u granicama normale, dok je osvijetljenost ekrana odlična. Uređaj dolazi s Gorilla Glass zaštitom druge generacije što će sam ekran zaštiti od različitih ogrebotina i udaraca prilikom standardne upotrebe.

KAMERA

Lumia 625 dolazi s pomalo standardnom 5 MP kamerom za uređaj ovog cjenovnog ranga. Rezolucija slika je 2592x1936, a sama kamera može snimati u FullHD kvaliteti na 30 fps-a. Prednja kamera je 0.3 MP i poslužit će odlično za IM razgovore preko interneta.

Važno je za napomenuti da kamera uređaja ne dolazi s CarlZeiss optikom, pa neki korisnici koji su imali prijašnjeg iskustva s Nokijom mogu ostati pomalo razočarani kvalitetom slika. Nokia je uvijek sa svojim tehnologijama vezanim za kamere bila među najboljim proizvođačima i korisnici su i na uređajima ovog ranga naučeni vidjeti ponešto iznad standardnu kameru.

POVEZIVOST I MEMORIJA

Uređaj dolazi s 512 MB RAM-a što je dovoljno za izvršavanje većine aplikacija dostupnih u Store-u, dok je interna memorija veličine 8 GB. Memoriju možete dodatnu proširit microSD karticom do 64 GB što bi svakom korisniku trebalo biti dovoljno za sve materijale koje može staviti na mobilni uređaj.

Od ostatka tu je standardni WiFi u b/g/n verziji, Bluetooth 3.1, te ono što ovaj uređaj čini privlačnim podrška za LTE. Korisnik ovog uređaja nižeg cjenovnog ranga može koristiti 4G mrežu koju operater ima u ponudi i uživati u stvarno brzom i besprijekornom surfanju.

BATERIJA

Lumia 625 ima nezamjenjivu Li-Ion bateriju kapaciteta 2000 mAh, koju je moguće vidjeti skidanjem zadnje maskice. Ugodno smo ostali iznenađeni trajanjem baterije, koja racionalnim korištenjem može izdržat i nekoliko dana. Kod nešto intenzivnije korištenja baterija bi trebala izdržati oko 2 dana, što je puno više nego kod uređaja više klase iz Lumia serije, gdje je kod ovakvog korištenja potrebno svakodnevno punjenje.

ZAKLJUČAK

Sam uređaj za cijenu od oko 2.599,00 kuna prosječnom korisniku nudi sasvim standardne mogućnosti, dok se svojim velikim ekranom i 4G povezanošću ponešto ističe od ostatka ekipe uređaja iz ovog ranga. Sam uređaj, osim spomenutih prednosti, ne odskače puno od uređaja poput 520 i 720, iako nam dolazi kao nasljednik Lumie 520 koja je doživjela velik uspjeh na tržištu upravo zbog cijene. Lumia 625 ne bi trebala čekati ništa manja sudbina jer za malu cijenu dobivate veliku Lumiu.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti