Nova dimenzija gledanja televizije: Japanski profesor osmislio televizijski ekran koji prenosi - okuse

Mijašita radi s timom od oko 30 učenika i proizveo je razne uređaje za okus, uključujući vilicu koja čini okus hrane bogatijim.

Hina | 24.12.2021. / 08:48

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Japanski profesor razvio je prototip televizijskog ekrana koji može oponašati okuse hrane, što je još jedan korak prema stvaranju multi-senzornog doživljaja gledanja televizijskih programa.

Uređaj, nazvan "okusni TV", koristi vrtuljak s 10 spremnika različitih okusa koji u raznim kombinacijama prskaju sadržaj kako bi stvorili okus određene hrane. Stvoreni okus potom se nanosi putem folije na ravni televizijski ekran kako bi ga gledatelj mogao isprobati- tako da poližu ekran.

U eri COVID-19, ta vrsta tehnologije može poboljšati način na koji se ljudi povezuju i komuniciraju s vanjskim svijetom, rekao je profesor sa Sveučilišta Meidži Homei Mijašita.

Cilj je omogućiti ljudima da dožive iskustvo nečega poput jela u restoranu na drugom kraju svijeta, čak i dok ostaju kod kuće, rekao je.

Mijašita radi s timom od oko 30 učenika i proizveo je razne uređaje za okus, uključujući vilicu koja čini okus hrane bogatijim.

Rekao je da je sam napravio prototip okusnog TV-a tijekom prošle godine i da bi izrada komercijalne verzije koštala oko šest tisuća kuna.

Potencijalne primjene uključuju učenje na daljinu za sommeliere i kuhare, te degustacijske igre i kvizove, rekao je.

Mijašita je također bio u pregovorima s tvrtkama o korištenju svoje tehnologije raspršivanja za uređaje koji mogu dodati okus pizze ili čokolade na krišku tostiranog kruha.

Studentica na Meidžiju Yuki Hou (22) demonstrirala je novinarima kako funkcionira okusni TV, rekavši ekranu da želi kušati slatku čokoladu.

Nakon nekoliko pokušaja, automatizirani glas je ponovio narudžbu i mlaznice okusa su raspršile uzorak na plastičnu foliju.

Nešto je kao mliječna čokolada, rekla je. Sladak je poput čokoladnog umaka.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti