Nova studija otkriva da je uništavanje asteroida izravnom eksplozijom isto kao i razbijanje spužve bejzbolskom palicom

Nova znanstvena studija sugerira da razbijanje prijetećih asteroida u sitne komadiće jednostavno nije najdjelotvornije ili najučinkovitije sredstvo planetarne obrane.

Branimir Vorša | 24.01.2023. / 12:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Nova znanstvena studija koja analizira stvarne dijelove asteroida prikupljene u japanskoj svemirskoj misiji otkriva koliko bi zapravo bilo teško neki asteroid koji prijeti Zemlji raznijeti na komadiće. Sudeći po rezultatima te studije, zadatak je sve samo ne jednostavan.

Ispostavlja se da su mnogi asteroidi u Sunčevu sustavu slični svojevrsnoj spužvi jer se sastoje od rastresitog amalgama stijena i gromada. Spužvu je prilično teško razbiti na komadiće s obzirom na to da je porozna i da vrlo dobro upija udarce.

Slika nije dostupna Zemlja na udaru asteroida: NASA testira potencijalne scenarije za obranu čovječanstva, uskoro lansiraju letjelicu

Poput svemirskih "jastuka"

Asteroid Itokawa, koji je posjetila japanska svemirska sonda Hayabusa 1 2005. godine i koja je njegove uzorke vratila na Zemlju 2010. godine, upravo je poput spužve.

Za razliku od monolitnih asteroida, Itokawa nije jedna gruda stijene, već pripada obitelji hrpa ruševina, što znači da je u potpunosti napravljen od labavih gromada i stijena, a gotovo polovica toga je prazan prostor, pojašnjava koautor nove studije i profesor Fred Jourdan sa Sveučilišta Curtin.

Jourdan i kolege analizirali su sitne komadiće ruševina i prašine donesene iz Itokawe. Ostali su iznenađeni rezultatima koji pokazuju da je taj asteroid posebno star i otporan te da datira unatrag milijardama godina, a ne nekoliko stotina tisuća godina, koliko se očekuje za slične asteroide. Rezultati studije objavljeni su u znanstvenom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

Tako nevjerojatno dugo vrijeme preživljavanja za asteroid veličine Itokawe pripisuje se prirodi materijala od gomile ruševina koje apsorbiraju udarce. Ukratko, otkrili smo da je Itokawa poput divovskog svemirskog jastuka i vrlo ga je teško uništiti, kaže Jourdan.

Postoje drugi, bolji načini planetarne obrane

Navedeno otkriće ukazuje na to kako bismo jednog dana mogli zaštititi Zemlju od potencijalnog udara velikog asteroida koji nam prijeti udarom. Potencijalni dug životni vijek asteroida od gomile ruševina znači da su oni vjerojatno još češći nego što se dosad mislilo. To znači da ideja jednostavnog razbijanja asteroida koji prijeti Zemlji metaforičkim ekvivalentom ogromne bejzbolske palice (izravnim udarom rakete s velikim eksplozivnim bojnim punjenjem) vjerojatno nije najbolji pristup.

Dobra vijest je da ove informacije možemo iskoristiti u svoju korist. Ako se asteroid otkrije prekasno za kinetičko guranje, potencijalno možemo upotrijebiti agresivniji pristup, poput korištenja udarnog vala bliske nuklearne eksplozije za guranje takvog asteroida s putanje, a da ga ne uništimo, objašnjava Nick Timms, koautor studije i izvanredni profesor sa spomenutog sveučilišta.

Slika nije dostupna Veliki uspjeh! Sonda DART "obranila" Zemlju: "Ovo je prekretnica za čovječanstvo"

Podsjetimo, NASA je nedavno isprobala pristup kinetičkog guranja sa svojom misijom DART.

Nova studija sugerira da razbijanje prijetećih asteroida u sitne komadiće jednostavno nije najdjelotvornije ili najučinkovitije sredstvo planetarne obrane.

Izvor: Cnet

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti