Novi Googleov alat trebao bi nam pomoći u borbi protiv ovisnosti o pametnim telefonima

Stavite Facebook i Instagram na "crnu listu" i fokusirajte se na posao, obitelj ili jednostavno dobar film.

Martina Čizmić | 28.08.2019. / 09:00

Pametni telefon, ilustracija (Foto: Getty images)

Htjeli mi to sebi priznati ili ne, ali postali smo ovisni o našim pametnim telefonima. Gotovo cijeli naš život pohranjen je u taj uređaj koji stane na dlan. Od osobnih podataka, kontaka, fotografija, različitih kartica, m-bankarstva pa do banalnih stvari poput različitih bilježaka i podsjetnika.

Pametni telefon nam je zabava, ali i prijatelj kad nema nikoga drugoga u blizini.

Stoga ne čudi što sve više ljudi pati od nomofobije, straha od gubitka pametnog telefona.

I u Googleu su svjesni tog, sve raširenijeg problema pa su razvili alat koji bi mogao pomoći u kontroli te ovisnosti. Radi se zapravo o značajki koja bi se u budućnosti trebala pojaviti na svim uređajima koje pogoni Android.

Focus Mode najavljen je još u svibnju, dostupan je svima koji koriste Android Beta, a trebao bi biti dostupan svima s verzijom Android 10. Ideja je da, tijekom uključenog Focus Moda, budu blokirane sve aplikacije koje ometaju korisnike (a koje korisnik može sam odabrati). Od Facebooka i YouTubea, do različitih chatova i igara. Korisnik će sam moći odrediti koliko će dugo Focus Mode trajati, a po isteku tog vremena, aplikacije će ponovno postati dostupne.

Zamišljeno je da Focus Mode bude dio sustava za digitalno zdravlje u kojem se već nalazi "Wind Down mode" koji "gasi" boje na ekranu pa on postaje sivi, kako bi bio manje privlačan korisnicima, ali i smanjio njihovu izloženost plavom svjetlu koje utječe na kvalitetu spavanja.

U Googleu vjeruju kako ovakvi alati, koji ograničavaju vrijeme upotrebe aplikacija i blokiraju njihove obavijesti, mogu pomoći ljudima da smanje njihovu upotrebu, a time i smanje korištenje pametnog telefona.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti