Novi, revolucionarni reaktor otpadnu vodu istovremeno pretvara u gorivo, gnojivo i pitku vodu

Novi revolucionarni kemijski reaktor na sobnoj temperaturi pretvara otpadnu vodu u amonijak i čistu vodu, nudeći održivu alternativu energetski intenzivnim konvencionalnim metodama.

Branimir Vorša | 13.08.2024. / 15:31

Otpadne vode
Otpadne vode, ilustracija (Foto: Getty Images)

Novi pristup proizvodnji amonijaka koristi ekološki prihvatljivu tehniku ​​koja pretvara otpadnu vodu u amonijak i bezopasne nusproizvode. Ta nova metoda, koju su razvili Feng-Yang Chen i njegov tim s američkog Sveučilišta Rice, koristi kemijski reaktor s više komora koji radi na sobnoj temperaturi, značajno smanjujući potrebnu energiju u usporedbi s konvencionalnim metodama.

Amonijak je neophodan u raznim industrijama, uključujući poljoprivredu i hlađenje, s globalnom proizvodnjom koja pridonosi 1,4 posto emisija ugljičnog dioksida i troši 2 posto svjetske energije. Tradicionalne metode proizvodnje zahtijevaju visoke temperature i pritiske, što pridonosi njihovom utjecaju na okoliš i klimatske promjene. Chenov reaktor nudi održiviju alternativu radeći na sobnoj temperaturi.

Voda dovoljno čista i za piće

Reaktor funkcionira uvođenjem vode pomiješane s nitratima, koji se obično nalaze u otpadnim vodama iz industrijske kanalizacije ili poljoprivrednih otpadnih voda, u sustav s tri komore. Elektrode u prvoj komori pokreću elektrokemijsku reakciju koja rezultira odvajanjem vode na amonijak, pročišćenu vodu i kisik. Proizvedena pročišćena voda dovoljno je čista da zadovolji standarde za piće Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Chen napominje da iako su slični reaktori testirani, često su zahtijevali dodavanje soli kako bi se olakšala reakcija. Dizajn njegovog tima, međutim, koristi porozni materijal u srednjoj komori kako bi se postigao isti učinak bez aditiva, čineći proces praktičnijim.

Iako je reaktor testiran samo u laboratoriju s vodom bogatom nitratima, američki znanstvenici se nadaju da bi ga s vremenom mogle koristiti lokalne tvrtke i farme za recikliranje otpadnih voda. Još uvijek smo na razini akademskog istraživanja, ali to je moj krajnji san, poručio je Chen.

Istraživanje vezano za taj reaktor objavljeno je u časopisu Nature Catalysis.

Izvor: New Scientist

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti