Novi slučaj računalne prijevare: Muškarac ostao bez 4 tisuće eura

U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva "SafetyNet - Bitka za sigurnost"

Hina | 03.10.2023. / 12:08

Prijevara (Foto: Getty Images)

Za sada još uvijek nepoznati žena i muškarac prevarili su 47-godišnjaka kojemu su s računa digli nešto više od 4000 eura, te se za njima traga, doznaje se u utorak u splitskoj policiji.

Policiji je računalnu prijevaru prijavio 47-godišnjak kojega je sredinom rujna nazvala ženska osoba kazavši mu da mu pripadaju određena sredstva od tvrtke koja se bavi naknadom štete žrtvama računalnih prijevara i da će mu biti isplaćena njegova sredstva, no treba za registraciju uplatiti 250 eura.

Mačka Preko oglasnika htio kupiti mačku, pa ostao bez novca

Nakon uplate ga je nazvao nepoznati muškarac koji mu je putem telefonske aplikacije poslao navodno rješenje o isplati sredstava u iznosu većem od 15.000 eura i tražio uplatu provizije. Muškarac je i to uplatio, nakon čega je dobio još jedan poziv, kada je osoba preko telefona zatražila dodatnu uplatu provizije kazavši da će mu potom biti isplaćen iznos veći od 50.000 eura.

Nakon što je uplatio i tu proviziju nepoznate osobe više se nisu javljale, pa je 47-godišnjak shvatio da je prevaren i oštećen za iznos veći od 4000 eura, koliko je ukupno uplatio u tri navrata, pojašnjavaju u policiji.

Policija provodi kriminalističko istraživanje, a građane upozorava da budu vrlo oprezni u online transakcijama, prethodno provjere kome uplaćuju svoj novac i ne ustupaju svoje osobne podatke nepoznatim osobama.

Kriptovaluta, ilustracija Naivni ulagači željeli zaraditi na kriptovalutama pa ostali bez novaca

U cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i računalnim prijevarama, Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva "SafetyNet - Bitka za sigurnost" jer želimo da 2023. bude godina sigurnijeg interneta u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Jedan od ciljeva preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz područja računalnog kriminaliteta, poručuju u policiji. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti