Naivni ulagači željeli zaraditi na kriptovalutama pa ostali bez novaca

Dvojica prevarenih ulagača koji su željeli zaraditi na kriptovalute ostali su bez 6500 eura pa trogirska policija pokušava pronaći počinitelje te računalne prijevare.

Hina | 14.09.2023. / 12:11

Kriptovaluta, ilustracija (Foto: Getty Images)

U policiji se doznaje da je u prvom slučaju prijevaru prijavio 48-godišnjak kojeg je nepoznati prevarant doveo u zabludu da ulaže u kriptovalutu, da je ostvario dobitak i u svrhu isplate zarade zatražio od oštećenog da ustupi osobne podatke. Nedugo potom 48-godišnjaku je s računa skinuto gotovo tri i pol tisuće eura.

Na isti način oštećen je i 75-godišnjak koji je također prijavio da ga je nepoznata osoba putem lažne platforme za ulaganja u kriptovalute dovela u zabludu navodeći ga na lažne stranice nakon čega je dobio poruku da slijedi isplata zarade. I on je pogriješio i ustupio osobne podatke nakon čega mu je s računa skinuto gotovo tri tisuće eura.

Kriptovaluta, ilustracija Pomamili se za brzom zaradom pa ostali bez tisuća eura

Ilustracija Bivši haker savjetuje: Većina ovo izbjegava, a to bi ih moglo spasiti od prijevara i gubitka novca

Kako ne bi postali žrtvom takvog ili sličnog kaznenog djela policija upozoravaju građane da budu vrlo oprezni kada svoje osobne podatke ustupaju nepoznatim osobama i da ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

Dodaju da u cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva SafetyNet-Bitka za sigurnost jer žele da ova godina bude godina sigurnijeg interneta u županiji.

Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta, poručila je policijska glasnogovornica Antonela Lolić. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti