U policiji se doznaje da je u prvom slučaju prijevaru prijavio 48-godišnjak kojeg je nepoznati prevarant doveo u zabludu da ulaže u kriptovalutu, da je ostvario dobitak i u svrhu isplate zarade zatražio od oštećenog da ustupi osobne podatke. Nedugo potom 48-godišnjaku je s računa skinuto gotovo tri i pol tisuće eura.

Na isti način oštećen je i 75-godišnjak koji je također prijavio da ga je nepoznata osoba putem lažne platforme za ulaganja u kriptovalute dovela u zabludu navodeći ga na lažne stranice nakon čega je dobio poruku da slijedi isplata zarade. I on je pogriješio i ustupio osobne podatke nakon čega mu je s računa skinuto gotovo tri tisuće eura.

Kriptovaluta, ilustracija Pomamili se za brzom zaradom pa ostali bez tisuća eura

Ilustracija Bivši haker savjetuje: Većina ovo izbjegava, a to bi ih moglo spasiti od prijevara i gubitka novca

Kako ne bi postali žrtvom takvog ili sličnog kaznenog djela policija upozoravaju građane da budu vrlo oprezni kada svoje osobne podatke ustupaju nepoznatim osobama i da ne dijele kartični pin ili lozinku za online bankarstvo.

Dodaju da u cilju informiranja i savjetovanja građana o sigurnosti na internetu i posebno računalnim prijevarama Policijska uprava splitsko-dalmatinska provodi projekt naziva SafetyNet-Bitka za sigurnost jer žele da ova godina bude godina sigurnijeg interneta u županiji.

Jedan od ciljeva ovog preventivnog projekta je osvijestiti građane o realnoj opasnosti i izloženosti kaznenim djelima iz domene računalnog kriminaliteta, poručila je policijska glasnogovornica Antonela Lolić. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju