Pomamili se za brzom zaradom pa ostali bez tisuća eura

Iz policije pozivaju na oprez i nude nekoliko savjeta za one koji se ipak odluče na trgovanje kriptovalutama.

Martina Čizmić | 12.09.2023. / 13:50

Kriptovaluta, ilustracija (Foto: Getty Images)

Iako policija, kad izvještava o računalnim prijevarama, kao žrtve najčešće navodi osobe u srednjim i poznijim godinama, to ne znači da su mladi imuni na prijevare. 

Dva takava slučaja zabilježila je Policijska uprava dubrovačko-neretvanska i u oba slučaja osobe su izgubile znatan novac. 

Prijevara Halo, ostvarili ste dobit!: Policija upozorava na novi val prijevara

U prvom je slučaju, kako ističu iz policije, prijevaru prijavio 29-godišnjak koji je kliknuo na poveznicu koja ga je odvela na stranicu koja se promovirala kao tvrtka za ulaganje u kriptovalute i brzu zaradu. Nakon što se registrirao, kontaktirao ga je navodni zaposlenik, po čijim uputama je kreirao on line račune na više platformi za trgovanje te dao pristup navedenim računima počinitelju.

Potom je u 15 navrata uplatio ukupno 9.307 eura, dok se istovremeno na njegovim računima prikazivala lažna zarada u iznosima preko 40 tisuća dolara.

Po primanju uplaćenog novca, počinitelj bi odmah kupovao kriptovalute koje je dalje prebacivao na oštećenom nepoznate digitalne novčanike istovremeno tražeći uplatu sve više i više novca, pravdajući to potrebama plaćanja poreza i drugim razlozima kako ne bi izgubio sav navodni iznos dobiti.

Kada je iznio sumnju o prevari, navodni zaposlenik je s njim prekinuo komunikaciju, a 29-godišnjak je slučaj prijavio policiji.

Društvene mreže, ilustracija Na društvenim mrežama pronašli primamljive oglase koji su ih skupo koštali

U drugom je slučaju,  31-godišnjakinja je putem popularne aplikacije za mlade, stupila u kontakt sa ženskom osobom koja se predstavila kao savjetnik za ulaganja i s kojom je komunicirala na engleskom jeziku.

Nakon što je uplatila prvu uplatu, na njenom računu se lažno prikazala dobit od 15 tisuća dolara. Kada je novac htjela podići rečeno joj je da mora platiti 15%, a nakon te uplate uslijedile su uplate za porez, carinu i slično. Oštećena je ukupno uplatila 5.200 eura, a kada je shvatila da neće dobiti ni uloženi novac, niti novac od navodne zarade, slučaj je prijavila policiji.

Ovakva vrsta prevara je posljednjih godina sve učestalija stoga građane želimo još jednom savjetovati kako se zaštiti u slučajevima kada žele trgovati kriptovalutama, poručuju iz policije.

Slika nije dostupna YouTube, Instagram, Twitter i TikTok na udaru EU-a zbog lažnog promoviranja kriptovaluta

Svi oni koji su spremni riskirati i trgovati kriptovalutama, moraju prije svega voditi računa o sljedećem:

Kod ovakvih ponuda važno je, prije bilo kakvih ulaganja, provjeriti imaju li društva koja nude ovakve usluge dozvolu za poslovanje na području Republike Hrvatske i dobro se posavjetovati sa stručnim osobama prije samog ulaganja u kojima se obećava velika i brza zarada.

Kod prijevare oko ulaganja u kriptovalute počinitelji najčešće žrtve kontaktiraju telefonski s pozivnih brojeva +44 (pozivni brojevi iz Velike Britanije), a zatim ih upute na lažne internet stranice za ulaganje.

Osim lažnih stranica, koje zaista djeluju legitimno, od osoba se u prvom koraku traži instaliranje aplikacije koje omogućuju kontrolu nad vašim računalom, a potom, ako je riječ o prijevari, nakon instaliranja raznih lažnih platformi koje prikazuju lažno stanje o ostvarenoj zaradi, potencijalne žrtve potiče se na daljnja ulaganja, čime se žrtve dovodi do sve većih iznosa za koji će na kraju biti prevareni.

Stranica za ulaganje ima puno i stalno se gase i nastaju nove. Najbolje je prije bilo kakvih ulaganja malo se raspitati, odnosno istraživati. Stranice koje služe za lažno ulaganje će najčešće već u samoj internetskoj tražilici ponuditi objave u kojima ljudi putem komentara iznose svoja negativna iskustva i te stranice prijavljuju kao prevarantske.

Tijekom komunikacije potrebno je svakako izbjeći dostavljanje povjerljivih osobnih podataka, fotografija osobnih isprava, bankovnih kartica, slanje jednokratnih zaporka aplikacija internetskog bankarstva, kao i druge podatke vezane za autorizaciju bankovnih transakcija.

Iz dosadašnjeg iskustva možemo reći da je u pravilu riječ o počiniteljima koji djeluju kao dobro organizirana grupa, koja čak i u trenutcima kada oštećena osoba shvati da je prevarena, istoj nudi priliku za povrat novca, odnosno javlja se druga grupa koja nudi usluge povrata izgubljenog novca te se od oštećene osobe traže nove uplate kako bi se dio novca vratio, što rezultira samo većim iznosom za koji će osoba biti prevarena.

Ako ne uspiju, javljaju se iz „ureda za porez“ te inzistiraju na daljnjim uplatama uz obrazloženje kako će nakon uplate „poreza“ uslijediti isplata navodno ostvarene dobiti, što se u pravilu nikada ne dogodi, već se opet u slučaju uplate povećava konačni iznos štete.

Stoga želimo građanima, koji se odluče na ovu vrstu ulaganja, savjetovati da se prije ulaganja dobro informiraju i zatraže nepristran financijski savjet stručne osobe kao i da budu sumnjičavi kada se u ponudama obećava sigurna investicija i velika dobit, a da se u slučaju bilo kakve sumnje na prijevaru obrate policiji, poručuju na kraju iz policije.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti