Halo, ostvarili ste dobit!: Policija upozorava na novi val prijevara

Budite sumnjičavi prema pozivima i porukama nepoznatih osoba kojima vas obavještavaju da ste ostvarili dobitak, upozoravaju iz policije.

Martina Čizmić | 08.09.2023. / 12:03

Prijevara (Foto: Getty Images)

Nakon što su uporno upozoravali i pozivali na oprez prilikom trgovanja kriptovalutama i općenito trgovanja na internetu, iz policije su odaslali novo upozorenje na prijevare. 

Naime, jedna je 61-godišnjakinja s područja Vukovara "nasjela" na prijevaru i ostala bez nekoliko stotina eura, a sve jer je povjerovala telefonskom pozivu da je ostvarila dobit od trgovine kriptovalutama. 

Društvene mreže, ilustracija Na društvenim mrežama pronašli primamljive oglase koji su ih skupo koštali

Kako su priopćili iz policije, 61-godišnjakinju je telefonom nazvao nepoznati počinitelj te joj priopćio kako je ostvarila dobit trgovinom kriptovalutama, a potom je na prijevaran način naveo da na svoj telefon instalira aplikaciju kako bi joj isplatio dobit, no zapravo je putem aplikacije preko udaljenog računala pristupio njenom internet bankarstvu i računu te joj je s računa u dva navrata skinuo nekoliko stotina eura.

Policija provodi kriminalističko istraživanje, a protiv počinitelja će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti kaznene prijave za kazneno djelo Računala prijevara.

No, također poručuju kako treba biti oprezan sa bilo kakvih pozvima ili kontaktima od nepoznatih osoba, pogotovo ako se razgovor dotiče novca. 

Prijevara Prodajete ili kupujete nešto preko interneta? Budite na oprezu da ne završite na policiji

Budite sumnjičavi prema pozivima i porukama nepoznatih osoba kojima vas obavještavaju da ste ostvarili dobitak.

Pazite kome dajete i gdje unosite podatke s vaše kartice!

Jedini podatak koji osoba koja vam želi uplatiti novac može opravdano tražiti i potrebni su za uplatu su: IBAN/broj računa te vaše ime i prezime.

Ukoliko vas osoba za uplatu novca na vaš račun traži broj vaše kreditne kartice i CVV/CVC broj te potvrdu izvršavanja uplate PIN-om, radi se o prijevari!

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti