Novim zakonom u EU zabranjuju se ugrađeni kvarovi i uvodi obavezna europska oznaka trajnosti uređaja

S novim zakonom, među inim, potrošači će biti bolje zaštićeni od lažnog reklamiranja i bolje informirani o tome koji proizvođači proizvode dugotrajnije i kvalitetnije uređaje.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 05.05.2023. / 12:31

Popravak malih kućanskih aparata, ilustracija (Foto: Getty Images)

U okviru nove EU Direktive o osnaženju položaja potrošača u zelenoj tranziciji, nedavno je predstavljen zakon o pravu na popravak proizvoda. S novim pravilima potrošačima bi se trebao olakšati popravak proizvoda potrošačke elektronike, odnosno uređaji bi trebali trajati dulje, uz bolju mogućnost popravka i servise, dok bi dijelovi tih uređaja ne samo trebali biti dostupniji, već i jeftiniji.

Popravak Novi zakon u EU-u trebao bi osigurati dulje trajanje uređaja te jeftinije i dostupnije rezervne dijelove

Europski parlament će o novim propisima glasati sljedeći tjedan. a s obzirom na to da predloženi tekst zakona podržavaju gotovo sve političke grupe, očekuje se potvrda velikom većinom glasova.

Ovaj je zakon u Zagrebu predstavila njegova glavna autorica i pregovaračica Biljana Borzan. Ona je naglasila kako će, pored spomenutog lakšeg popravka proizvoda, potrošači biti bolje zaštićeni od lažnog reklamiranja i bolje informirani o tome koji proizvođači proizvode dugotrajnije i kvalitetnije uređaje. 

Borzan je ranije provela istraživanje čiji su rezultati pokazali kako čak 94 posto građana Hrvatske smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali duže, kao i da se najviše uređaja pokvari odmah nakon isteka obveznog jamstva. Također, istraživanje je pokazalo kako 90 posto građana smatra kako su rezervni dijelovi preskupi, a 78 posto kako na uređajima treba biti oznaka mogu li se lako i povoljno popraviti u slučaju kvara.

Još jedan od noviteta zakona koji će stupiti na snagu na cijelom području EU jest i oznaka garantirane trajnosti koju trgovci mogu dobrovoljno ponuditi kao dodatnu garanciju trajnosti uređaja, koja bi trebala biti jednakovrijedna zakonskoj garanciji od 2 godine. Na primjer, proizvođač televizora, uz obveznu 2-godišnju zakonsku garanciju, daje dodatne 2 godine komercijalne garancije trajnosti. Na pakiranju njegovog proizvoda će stajati oznaka `2 + 2`. Kupac će tako u trgovini moći lako i brzo usporediti koji proizvodi imaju povoljniju oznaku, odnosno koji proizvođač dulje jamči za svoje uređaje, objasnila je Borzan.

Programirano kvarenje uređaja - 5 Kako stati na kraj bacanju uređaja koji se kvare prije vremena? Iz udruga za zaštitu potrošača imaju važnu poruku

Također, važan dio propisa posvećen je i informiranju o proizvodima te će biti protuzakonito reklamirati da uređaj ima određeni broj radnih sati, ako to nije istina, dok će se kupcima morati reći ako se uređaj iz nekog razloga neće moći popraviti. Printeri se neće praviti da odbijaju poslušnost dok toner stvarno nije prazan, dodala je još jedan primjer primjene novog zakona Borzan.

 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti