Prihvaćena Rezolucija o pravu na popravak: Na proizvodima će biti oznaka koliko ih je lako popraviti

U Rezoluciji se navodi kako se potrošačima treba omogućiti da prilikom kupovine proizvoda dobiju informacije o očekivanom trajanju proizvoda i mogućnosti popravka.

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.04.2022. / 14:06

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Iako bi velika većina potrošača radije popravila neispravan proizvod, nego ga zamijenila s novim, što znači i veće troškove, iskustva iz prakse pokazala su da to nije uvijek jednostavno. Također, potrošači se žale i kako se proizvodi često pokvare nedugo nakon isteka garancije pa je potrebno platiti punu cijenu popravka. Europska parlament tome je odlučio stati na kraj te je na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu potvrdio tekst Rezolucije o pravu na popravak koja bi građanima EU trebala olakšati popravak proizvoda, ali i dostupnost zamjenskih dijelova proizvoda.

Slika nije dostupna Većina Hrvata smatra kako su uređaji proizvedeni prije 20 godina trajali dulje u odnosu na moderne uređaje

U Rezoluciji se navodi kako se potrošačima treba omogućiti da prilikom kupovine proizvoda dobiju informacije o očekivanom trajanju proizvoda i mogućnosti popravka, što će im uvelike pomoći pri donošenju odluke o kupovini određenog proizvoda.

Na stvaranju ove Rezolucije svoj su obol dali i hrvatski europarlamentarci Biljana Borzan i Tomislav Sokol. Borzan je naročito zadovoljna što je u rezoluciji usvojena zabrana ugrađenih kvarova, jer su joj se građani najviše žalili upravo na taj problem - da im se proizvodi pokvare u drugoj ili trećoj godini rada, odnosno odmah nakon isteka garancije. Građani trebaju znati u trenutku kupnje je li uređaj moguće popraviti te koliko su dostupni rezervni dijelovi. Zato tražimo oznaku popravljivosti. Isto tako, tražimo da su upute o dizajnu proizvoda dostupne kako serviserima, tako i građanima. Oni koji nose uređaje na popravak, trebaju dobiti financijske olakšice, rekla je Borzan.

Osim što će Rezolucija pomoći građanima EU da u budućnosti imaju više informacija prije kupovine proizvoda te će im pomoći pri njihovom popravku, Borzan je posebno naglasila i ekološki aspekt rezolucije jer će se s popravkom starih proizvoda, umjesto njihovim bacanjem i kupovinom novih, stvarati manje otpada: Popravkom i prenamjenom proizvoda stvara se daleko više kvalitetnih i ekoloških prihvatljivih radnih mjesta nego bacanjem ili čak recikliranjem.

Tomislav Sokol je kao član Odbora za unutarnje tržište i zaštitu potrošača (IMCO) na ovoj inicijativi bio angažiran od početka. On naglašava važnost donošenja Rezolucije o pravu na popravak u EP jer se zastupnici sada pripremaju i za pregovore s Komisijom o izmjenama zakona koji će olakšati potrošačima popravak proizvoda.

Slika nije dostupna Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol pozvao na strogo ograničavanje sustava prepoznavanja lica na javnim mjestima

Rezolucijom dajemo odgovore na probleme s kojima se potrošači susreću pri popravku proizvoda. S obzirom na to da su trajanje popravaka, nedostatak zamjenskih dijelova proizvoda, cijena popravka u odnosu na kupnju novog uređaja i nedostupnost servisa za popravak identificirani kao glavni problemi, Rezolucija koju smo izglasali dugoročno bi trebala olakšati popravak proizvoda, osigurati dostupnost zamjenskih dijelova proizvoda te omogućiti potrošačima da prilikom kupnje proizvoda dobiju informacije o očekivanom trajanju proizvoda pri njegovoj uobičajenoj uporabi kao i mogućnosti njegovog popravka.

Dodatno, prakse koje neopravdano ograničavaju pravo na popravak ili dovode do kvarenja proizvoda trebale bi se po tekstu Rezolucije smatrati apsolutno nepoštenim poslovnim praksama, objasnio je što će se promijeniti s donošenjem ove rezolucije Sokol. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti