Novosti vezane uz EU COVID potvrde: Koliko traju, tko ih može zatražiti i kako ih čuvati u digitalnom obliku

Provjeru statusa EU digitalne COVID potvrde od sada moguće izvršiti i kroz mobilnu aplikaciju CovidGO.

Martina Čizmić | 23.07.2021. / 16:05

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Građani koji su ispunili uvjete za dobivanje COVID potvrde od danas mogu tu potvrdu koristiti još dulje. Naime, kako su priopćili iz AKD, sukladno odluci Nacionalnog Stožera Republike Hrvatske, trajanje potvrda o cijepljenju produljuje se na 270 dana.

Oni građani koji su potvrde već izvadili ne moraju se brinuti, njihovo će trajanje biti automatski produljeno te ne moraju ponovno podnositi zahtjev za njenim izdavanjem. 

 

Iz AKD podsjećaju kako EU digitalnu COVID potvrdu o cijepljenju mogu dobiti osobe koje su cijepljene s obje doze cjepiva protiv bolesti COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca), ali i osobe koje su cijepljenje s dvije doze različitih cjepiva koja se primaju u dvije doze, primjerice, osoba je primila prvu dozu cjepiva AstraZeneca, drugu Pfizer. Potvrda će u oba slučaja, sukladno novim pravilima, biti valjana 270 dana od dana cijepljenja drugom dozom.

Osobe koje su cijepljene cjepivom koje se prima u jednoj dozi (Janssen) od sad potvrdu mogu zatražiti 15. dan od primitka doze cjepiva. Potvrda će im također biti valjana 270 dana od dana cijepljenja. Potvrdu mogu zatražiti i osobe koje su cijepljene jednom dozom cjepiva koje se prima u dvije doze (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) koje unatrag 180 dana od dana primitka cjepiva imaju pozitivan test. Potvrdu mogu zatražiti od dana cijepljenja te će im ona vrijediti 270 dana.

Ističu kako je provjeru statusa EU digitalne COVID potvrde od sada moguće izvršiti i kroz mobilnu aplikaciju CovidGO, pohranjivanjem potvrde u digitalni novčanik aplikacije. Kako je ranije najavljivano, od ovoga tjedna, novom nadogradnjom mobilne aplikacije CovidGO, omogućena je pohrana EU digitalnih COVID potvrda u digitalni novčanik unutar aplikacije, uz postojeću funkcionalnost verifikacije istih. Digitalni novčanik brine i o statusu EU digitalne COVID potvrde – datum valjanosti ispisan je u aplikaciji, a zelena kvačica ili crveni X signaliziraju o trenutnom statusu potvrde u skladu s hrvatskim pravilima verifikacije.

Građani koji svoju potvrdu prime putem e-maila na mobilnom uređaju istu mogu spremiti u digitalni novčanik klikom na poveznicu iz e-maila u kojem se nalazi i lozinka. Ranije izdane potvrde građani mogu spremiti skeniranjem QR koda te unošenjem lozinke s potvrde, pojašnjavaju iz AKD. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti