Obrazovanje u digitalnim tehnologijama najbolje ulaganje u budućnost

STEM područja otvaraju vrata prema kritičkom i logičkom razmišljanju te kreativnom pristupu rješavanju problema, istaknuto je na okruglom stolu.

Hina | 27.04.2023. / 16:21

Djevojke u STEM-u (Foto: Udruga Bioteka/Manuel Paljuh)

 Obrazovanje i osposobljavanje u razvoju digitalnih tehnologija najbolji je način ulaganja u budućnost, zaključak je okruglog stola održanog u četvrtak u povodu Dana djevojaka i žena u informacijskim i komunikacijskim tehnologijama.

Taj dan obilježava se diljem Europe, a osnovan je Deklaracijom o posvećenosti pitanju žena u digitalnom svijetu kako bi se potaknulo djevojke i žene na upis STEM studije (Science, Technology, Engineering i Mathematics) i zapošljavanje u tom području.

Obrazovanje i osposobljavanje u razvoju digitalnih tehnologija dio je digitalne transformacije i najbolji način ulaganja u našu budućnost, rekao je tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva Bernard Gršić na virtualnom okruglom stolu na kojem su se učenice i studentice mogle upoznati s iskustvima uspješnih žena zaposlenih u STEM područjima.

Središnji državni ured za razvoj digitalnog društva u suradnji s Uredom za ravnopravnost spolova koordinira provedbu Deklaracije u Hrvatskoj putem koje se želi istražiti uzroke fenomena podzastupljenosti žena u digitalnom sektoru i smanjiti rodnu neravnopravnost u STEM području.

Svoja poslovna i stručna iskustva podijelile su sa sudionicima voditeljica odjela za istraživanja u Legit Softwareu Anamarija Petrić, dizajnerica video igara Antonija Kranjčina, bioinformatičarka s PMF-a Paula Štancl, članica Uprave Lemaxa Natasha Kapov Kagan, osnivačica startupa Xoink Lea Perić te informatičarka iz Sveučilišnog računskog centra Petra Kvočić.

STEM područja otvaraju vrata prema kritičkom i logičkom razmišljanju te kreativnom pristupu rješavanju problema, istaknuto je na okruglom stolu.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti