Od barista do inspektora: Singapurski roboti nadoknađuju manjak radnika

Nakon što su se za vrijeme pandemije koronavirusa brojne tvrtke mučile s pronalaženjem radnika, sada su neke među njima odlučile 'zaposliti' robote koji će im pomoći u obavljanju niza zadataka, od poslova na gradilištima do skeniranja knjiga u knjižnicama.

Hina | 30.05.2022. / 10:21

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Ovaj grad-država uvelike se oslanja na strane radnike, no njihov je broj između prosinca 2019. i rujna 2021. pao za 235.700.

Podaci su to ministarstva radne snage, po kojima je suzbijanje širenja covida-19 ubrzalo i tempo prijelaza tvrtki na tehnologiju i automatizaciju.

Slika nije dostupna Gideon predstavio Casey, rješenje za automatizaciju i optimizaciju pripreme narudžbi u distributivnim centrima

Na gradilištu u Singapuru 'radi' četveronožni robot imenom "Spot", koji je izgradila američka tvrtka Boston Dynamics. Njegova je zadaća proučiti blato i šljunak da bi se omogućilo napredovanje u građevinskim radovima, a prikupljeni podaci se provjeravaju u kontrolnim prostorijama građevinske tvrtke Gammon.

Direktor Gammona, Michael O'Connell, kaže da je za korištenje Spota potreban samo jedan radnik umjesto dosadašnje dvojice koji su ranije ručno obavljali isti posao.

On vjeruje da će manjak radne snage u raznim industrijama, do kojega je došlo zbog pandemije koronavirusa, i dalje biti prisutan.

Po podacima Međunarodne federacije robotike za 2021., u Singapuru je trenutačno instalirano 605 robota na 10.000 zaposlenih u prerađivačkoj industriji, što je drugi najveći broj u svijetu. Na prvome je mjestu Južna Koreja s 932 robota na 10.000 zaposlenih.

Istodobno je singapurska Nacionalna knjižnica u posao uvela dva robota čija je zadaća svakodnevno skenirati naljepnice na 100.000 knjiga ili oko 30 posto od ukupnog broja knjiga u knjižnici.

Osoblje ne mora osobno provjeravati numerirane naslove na policama, što smanjuje količinu svakodnevnih obveza za naše radnike, rekao je Lee Yee Fuang, pomoćnik ravnatelja u Odboru nacionalne knjižnice.

Roboti se u Singapuru koriste i na više od 30 postaja podzemne željeznice, gdje svakodnevno pripremaju kavu za brojne putnike koji stižu na posao iz prigradskih naselja.

Slika nije dostupna Ovaj sićušni robotski račić najmanji je robot na daljinsko upravljanje ikad napravljen

Keith Tan, izvršni direktor tvrtke Crown Digital, koja je osmislila robote bariste, kaže da upravo oni pridonose rješenju "najveće bolne točke" kada je posrijedi osoblje za pripremu i posluživanje hrane i pića, a istodobno se otvaraju dobro plaćena radna mjesta u procesu automatizacije sektora.

No teško je udovoljiti svima. Neki stanovnici Singapura koji su isprobali usluge robota barista i dalje čeznu za interakcijom s čovjekom baristom.

Mislim da je u ljudskoj prirodi da ostvari ljudski kontakt, osobito s baristom koji mu poslužuje kavu, smatra putnik Ashish Kumar ispijajući topli napitak koji mu je pripremio robot. 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti