Olakšajte si život, naučite trikove za korištenje Google Mapsa koji vas nikad neće ostaviti na cjedilu

Google Maps aplikacija je pomoću koje si možete uvelike olakšati život, bez obzira na to nalazite li se u okolini koju vrlo dobro poznajete ili ste više-manje izgubljeni u sredini koju prvi put vidite. Donosimo trikove za korištenje te aplikacije koje trebate znati kako biste u svakom trenutku izvukli ono najbolje iz nje.

Branimir Vorša | 26.05.2020. / 11:16

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Mnogi vjerojatno znaju da pomoću aplikacije Google Maps možete pospremiti adrese poput kućne i poslovne ili pak mjesta koja često posjećujete, tako da zapravo praktički u jednom koraku uvijek možete dobiti savjete kako najbrže doći to tih mjesta s obzirom na to želite li ići najkraćim ili najmanje prometnim putem.

No postoje i manje poznati trikovi unutar te aplikacije koje možete iskoristiti te si olakšati ili neko buduće putovanje ili pak banalnost poput traženja idealnog mjesta za parkiranje u gradu. Isto tako, Google Maps možete koristiti i offline, a aplikacija vam može pokazati i vrijeme vaše vožnje pa možete imati predodžbu koliko vam otprilike treba do cilja.

U nastavku pročitajte šest trikova koji će vam sigurno dodatno pomoći u korištenju Google Mapsa.

Gledajte kamo hodate s alatom Live View 

Nerijetko se parkiramo i po nekoliko ulica dalje od našeg krajnjeg cilja pa praćenje plave točkice do koje trebate doći unutar aplikacije može biti i zbunjujuće, pogotovo ako ste u situaciji da ste prvi put na tom mjestu.

S alatom Live View možete vidjeti gdje se točno nalazite tako da jednostavno na zaslonu vašeg mobitela pratite strelicu koja navigira u stvarnom vremenu između zgrada i ulica.

Taj alat koristi kameru mobitela za skeniranje okolnih građevina i projicira ogroman putokaz koji vas usmjerava prema vašem cilju. Evo kako ga koristiti u aplikaciji Google Maps:

1. Otvorite aplikaciju i dodirnite opciju "Directions".

2. Odaberite opciju "Walking" (hodanje) na vrhu zaslona.

3. Na dnu zaslona dodirnite gumb "Live View", koji se nalazi pored gumba "Start".

4. Usmjerite kameru prema građevinama i znakovima u ulici u kojoj se nalazite, a aplikacija će tad učiniti ostalo i usmjeravati vas pomoću velikih strelica na zaslonu prema vašem cilju.

Koristite Google Maps u "Incognito" načinu rada

Ova opcija dostupna je za korisnike svih pametnih telefona (Android i iPhone) te korisniku omogućuje veću privatnost pri korištenju aplikacije. To znači da će vaša lokacija ostati skrivena, kao i lokacije koje pretražujete. Ako želite nekoga iznenaditi posjetom, poklonom ili susretom, onda je opcija "Incognito" doista dobar izbor.

Da biste taj način rada aktivirali, otvorite aplikaciju, dodirnite ikonu profila u gornjem desnom kutu zaslona i odaberite opciju "Turn On Incognito Mode". Na isti se način opcija i deaktivira.

Koristite aplikaciju offline

I kad nemate signal i pristup internetu, aplikaciju Google Maps možete koristiti offline. Trik je u tome da rutu unaprijed pohranite kako ne biste ostali na cjedilu kad vas signal i internetska veza iznevjere.

1. Otvorite aplikaciju i unesite svoje odredište.

2. Na dnu zaslona dodirnite naziv adrese vašeg cilja te nakon toga dodirnite izbornik označen s tri točke u gornjem desnom kutu zaslona.

3. Dodirnite opciju za skidanje offline karte i dodirnite "Download". Odsad će karta tog područja biti trajno pohranjena na vašem uređaju i više vam za navigaciju neće biti potrebna internetska veza.

Planirajte rutu čitavog putovanja, uključujući i zaustavljanja

Ako vam Google procijeni dužinu puta na sedam sati, a vi na kraju dođete za više od osam sati na cilj, to je zato što niste uračunali i sva zaustavljanja usput. Aplikacija vam omogućuje da uključite i usputna zaustavljanja kako biste dobili točniju procjenu vremena putovanja do odredišta.

1. Unesite prvo zaustavljanje u aplikaciji, poput benzinske postaje i slično te nakon toga dodirnite opciju "Directions".

3. Sad dodirnite izbornik označen s tri točkice u gornjem desnom kutu zaslona i nakon toga dodirnite "Add stop". Na taj način možete dodati neograničen broj zaustavljanja tijekom puta.

4. Pritisnite "Done" kad ste unijeli sva planirana zaustavljanja, a kao rezultat, vaša procjena vremena potrebnog za dolazak na odredište sad će biti znatno preciznija.

Lagano pronađite slobodno mjesto za parking

Pronalazak slobodnog mjesta za parkiranje u gradu često zna biti izvor frustracija za vozače, a znati unaprijed gdje ne tražiti mjesto za parking svakako može pomoći. Google Maps imaju lijek i za to.

1. Otvorite aplikaciju i unesite svoje odredište te dodirnite opciju "Directions".

2. Pored procjene vremena dolaska vidjet ćete ikonu "P" (za parking). Ako je ta ikona crvena, to znači da mjesta za parking na toj lokaciji ili nema ili ih ima vrlo malo.

3. Odaberite opciju "Find parking". Pojavit će se lista područja za parking pa odaberite jednu od njih i dodirnite opciju "Add parking" i ona će biti dodana u vašu rutu.

Provjerite kako izgleda mjesto do kojeg putujete

Fotografije ponekad mogu zavarati pa stoga prije nego što rezervirate smještaj u hotelu koji izgleda dobro na fotografijama, provjerite kako to mjesto izgleda na Google kartama.

1. Otvorite aplikaciju i upišite lokaciju koju želite provjeriti.

2. U donjem lijevom kutu zaslona primijetit ćete malu kućicu s fotografijom lokacije koju tražite. To je u principu pogled s ulice na tu lokaciju pa dodirnite tu kućicu i provjerite kako stvari zapravo izgledaju.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti