VIDEO Olimpijske igre ne održavaju se samo u Parizu, svoju verziju dobile su i u - svemiru

Zanimljivo kako u natjecanju nisu sudjelovali ruski kozmonauti koji također borave na ISS-u.

Martina Čizmić | 27.07.2024. / 12:41

Olimpijske igre na ISS (Foto: Facebook/NASA/Screenshot)

Dok tisuće sportaša diljem Pariza (i šire) pokušava ostvariti svoj san o uspjehu na Olimpijskim igrama, duh tih istih igara proširio se i u svemir. Točnije na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) na kojoj su astronauti odlučili održati vlastite mini Olimpijske igre.

Kako izgleda natjecanje u uskim prostorima i uvjetima mikrogravitacije pokazali su u dvominutnom videu koji je NASA objavila na svojim društvenim mrežama.

No, astronautima se mora odati priznanje - unatoč svim preprekama uspjeli su pokazati olimpijski duh. Tako su pripremili čak i olimpijsku baklju (istina, bez otvorenog plamena) koju su svi "pronijeli" kroz ISS prije nego što su se otisnuli na svoja "borilišta".

"Orbitalne olimpijske igre", kako su ih nazvali, ovog su puta obuhvatile pomalo neobična natjecanja koja je teško zamisliti na zemlji. Tako su NASA-ini astronauti bacali kuglu i disk u uvjetima mikrogravitacije, što je zanimljiva scena sama po sebi, izvodili gimnastičke vježbe, pokušali sprint hodnicima ISS-a, a vrhunac je bio podizanje utega koje je zaista vrijedilo čekati.

Na kraju su poslali poruku svim sportašima koji se natječu na Olimpijskim igrama.

Mi smo imali prednost bestežinskog stanja. Ali ne možemo ni zamisliti koliko je teško biti vrhusnki sportaš i natjecati se u uvjetima gravitacije. Stoga, od svih nas na Međunarodnoj svemirskoj stanici, svim sportašima na Olimpijskim igrama - sretno, poručili su astronauti i priznali kako su se dobro zabavljali tijekom "natjecanja".

Zanimljivo kako u natjecanju nisu sudjelovali ruski kozmonauti koji također borave na ISS-u.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti