On je 'najveći svjetski lider'

Fortune je objavio listu 50 najvećih svjetskih lidera, a prvo mjesto na ovoj ljestvici zauzeo je izvršni direktor Applea

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.03.2015. / 09:45

On je 'najveći svjetski lider'

Fortune je objavio svoju listu 50 'najvećih svjetskih lidera' na kojoj prvo mjesto zauzima Appleov izvršni direktor Tim Cook koji je iza sebe ostavio i papu Franju, kineskog predsjednika Xi Jinpina i brojne druge poznate velikane. Prvim mjestom na ovoj prestižnoj ljestvici Fortune je prepoznao njegov naporan rad koji je uložio u Apple od kada je naslijedio Stevea Jobsa te je od Applea napravio najvrjedniju kompaniju na svijetu s kojom je ostvario povijesne rezultate. U razgovoru s novinarima Fortunea Cook je rekao da je tek od kada je preuzeo mjesto izvršnog direktora Applea 'u praksi saznao ono što je do tada znao samo na teoretskoj razini', a to je koliko je Jobs štitio svoje zaposlenike i kompaniju, odnosno kako je osobno primao sve negativnosti upućene prema kompaniji (naravno, u istoj je mjeri primao i većinu zasluga) tako da su se Cook i ostali direktori mogli u miru posvetiti razvoju proizvoda i vođenju poslovanja.

'Nitko od nas vjerojatno to nije dovoljno cijenio', dodao je Cook. U razgovoru za Fortune, Cook je rekao i što namjerava napraviti sa svojim bogatstvom te i on namjerava krenuti stopama Billa Gatesa i donirati novac. Iako mnogi vjeruju kako je osoba koja vodi najvrjedniju kompaniju na svijetu milijarder, procijenjena vrijednost Tima Cooka iznosi oko 800 milijuna dolara, a po filantropiji i humanitarnom djelovanju uvelike se razlikuje od Stevea Jobsa. Naime, Jobs je bio protiv 'bilo kakvog davanja novca', dok je Cook pokrenuo humanitarni program za donacije unutar Applea, a i sam je već donirao sto milijuna dolara bolnicama u Stanfordu i jednoj organizaciji za prevencije bolesti. 

Izvor: Yahoo

Foto: AFP

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti