OneDrive više neće nuditi neograničeni prostor za pohranu

Microsoft se na ovaj neograničeni potez navodno odlučio zbog prevelike količine datoteka

Tomislav Ćuto Tomislav Ćuto | 03.11.2015. / 10:22

OneDrive

 Nema nikakve sumnje da će ovaj novitet izazvati negodovanje korisnika Microsoftovog OneDrive servisa "u oblaku". Pogotovo zbog pomalo bizarnog objašnjenja koje je objavljena na službenom OneDrive blogu, a u kojoj Microsoft tvrdi kako je ukidanje neograničenog prostora na OneDrive stiglo zbog - malog broja korisnika koji su zloupotrebljavali "unlimited storage". Naime, u dijelu teksta se navodi kako je "manji broj korisnika na OneDrive pohranjivao sigurnosne kopije svojih računala, zbirke filmova i DVR snimki" uz dodatak "u nekim slučajevima je ukupna količina podataka po korisniku premašila 75 terabajta što je 14 tisuća puta više od prostora koji koristi prosječni korisnik". Radi se o korisnicima koji su imali Office 365 pretplatu koja je do sada uključivala i neograničeni prostor na OneDrive-u, ali od sada to više neće biti tako.

Microsoft je odlučio svima koji imaju Office 365 Home, Personal ili University licencu ukinuti neograničeni prostor, umjesto kojega će sada dobiti 1TB prostora na OneDrive. Dalje, pretplate koje su uključivale 100 i 200 GB prostora se ukidaju i biti će zamijenjene sa 50 GB prostora za 1,99 američkih dolara mjesečno. Ima još, pa se tako 15 GB besplatnog prostora (s kojim se Microsoft tako rado i često hvalio) smanjune na 5 GB besplatnog prostora, a ukida se i "bonus" prostor od 15 GB za snimke i fotografije se kamera. Sve ove promjene će na snagu stupiti odmah za nove korisnike, odnosno početkom iduće godine za nove korisnike OneDrive prostora za pohranu u oblaku.

Za sve one koji koriste daleko više prostora od onoga koji će im biti ponuđen nakon promjena, Microsoft je osigurao period od 12 mjeseci u kojima će morati preuzeti svoje datoteke i smjestiti ih negdje drugdje. U kompaniji iz Redmonda su napomenuli kako je ovakav potez povučen s namjerom da korisnicima osiguraju bolju, inteligentniju i stabilniju uslugu, ali biti će zanimljivo pratiti kako će korisnici reagirati na ovakvo radikalno i sasvim nenadano smanjenje prostora u oblaku... 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti