Opasni neurotoksin uzrokuje da ova morska stvorenja napadaju ljude

Duž kalifornijskih plaža uočeno je neobično ponašanje među morskim lavovim, uključujući njihanje glavom, pjenu na usta i pojačanu agresiju prema ljudima.

Branimir Vorša | 07.07.2023. / 14:22

Spasioc prilazi bolesnom morskom lavu, arhiva
Spasioc prilazi bolesnom morskom lavu, arhiva (Foto: Afp)

Otrovno cvjetanje morskih algi pogodilo je više od tisuću kalifornijskih morskih lavova, uzrokujući napadaje, oštećenje mozga te čak i smrt.

Uočeno je neobično ponašanje među morskim lavovima duž kalifornijskih plaža, uključujući njihanje glavom, pjenu na usta i pojačanu agresiju prema ljudima. Iako morski lavovi nisu tipično agresivni, bilo je slučajeva ugriza na posjetiteljima plaža.

Prirodni refleks na trovanje

Prema Alissi Deming, veterinarki u Pacific Marine Mammal Center, morski lavovi grizu kao prirodni refleks kada su bolesni i dezorijentirani. Spasioci morskih sisavaca primili su brojna izvješća o uznemirenim morskim lavovima, a 150 ih je pronađeno mrtvih.

Kako bi osigurali sigurnost javnosti i životinja, spasioci divljih životinja ogradili su područja s bolesnim morskim lavovima i savjetovali ljudima da se drže najmanje 15 metara od njih. Institut za more i divlje životinje Kanalskih otoka preporučuje navedenu udaljenost, koja omogućuje promatranje ponašanja životinje i javljanje njezine lokacije ako pokazuje znakove koji bi upućivali na trovanje toksinom iz algi.

Posljedica klimatskih promjena?

Trenutna katastrofa mogla bi biti rezultat neuravnoteženih hranjivih tvari u oceanu uzrokovanih klimatskim promjenama, El Niñom i zagađivačima iz ljudskih aktivnosti. Ta neravnoteža dovela je do porasta populacije mikroskopskog morskog planktona poznatog kao pseudo-nitzschia, stvarajući štetno cvjetanje algi, koje se često naziva i 'crvena plima'.

Pseudo-nitzschia proizvodi domoičnu kiselinu, koja je snažan neurotoksin. Budući da se morski lavovi prvenstveno hrane inćunima i sardinama, koje konzumiraju alge, posebno su osjetljivi na toksin. Toksin je također uzrokovao smrt i nekoliko dupina.

Najgori slučaj trovanja morskih stvorenja u posljednjih 10 godina

Alissa Deming izražava zabrinutost, navodeći da je ovo najteži događaj domoične kiseline kojem je svjedočila u svojih 10 godina rada. Ovo je najgori događaj s domoičnom kiselinom koji sam ikada vidjela u posljendjih više od 10 godina, rekla je Deming za Los Angeles Times.

Kalifornija je doživjela pet drugih štetnih cvjetanja algi u proteklih 20 godina. Obično morski lavovi mogu prirodno eliminirati toksin unutar tri dana, ali visoke doze mogu dovesti do njihove smrti.

Spasioci premještaju teško pogođene morske lavove u objekte gdje im se pruža veterinarski tretman, uključujući tekućine, netoksičnu ribu i lijekove protiv napadaja.

Gdje se opasan neurotoksin može još nakupljati?

Domoična kiselina također se može akumulirati u školjkama, jastozima i rakovima, što predstavlja rizik za ljudsko zdravlje. Gutanje kontaminirane morske hrane može dovesti do 'amnezičnog trovanja školjkama', što rezultira simptomima poput proljeva, mučnine, napadaja, kome, nepovratnog gubitka pamćenja, pa čak i smrti.

Zbog tragičnog incidenta iz 1927. godine kada je šestero ljudi umrlo, a 100 se razboljelo nakon konzumiranja otrovnih školjkaša, država Kalifornija uvela je stroge propise na tržnicama plodova mora. Zatvaranja se provode kada razine domoične kiseline prijeđu sigurnosne granice.

Inspiracija za Hitchcockov hit horor film?

Zanimljivo je i da je Hitchcockov horor film "Ptice" iz 1963. možda inspiriran incidentom trovanja domoičnom kiselinom. Dvije godine prije izlaska filma, pomahnitale morske ptice opažene su duž obale Kalifornije kako povraćaju inćune. Analiza arhiviranih uzoraka zooplanktona otkrila je visoku prisutnost pseudo-nitzschije tijekom tog vremena.

Izvor: Science Alert
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti