Opet šokirali Amerikance: Kineski ratni brod viđen naoružan moćnim laserom

Na kineskom ratnom brodu uočeno je moćno lasersko oružje, što odražava napredak SAD-a u pomorskim energetskim sustavima i nagovještava sve veće pomorske sposobnosti kineske ratne mornarice.

Branimir Vorša | 20.08.2024. / 10:33

Laser na kineskom ratnom brodu
Laser na kineskom ratnom brodu (Foto: X/@sugar_wsnbn)

Čini se da je Kina opremila jedan od svojih amfibijskih jurišnih brodova tipa 071 laserski usmjerenim energetskim oružjem, što je potez koji odražava sličan napredak SAD-a i drugih zemalja. Taj razvoj dolazi usred povećanog interesa za postavljanje laserskog oružja na ratne brodove, potaknutog nedavnim incidentima kao što je uspješna uporaba laserskog sustava američke mornarice protiv bespilotnih letjelica hutista u Crvenom moru.

Nedavne fotografije podijeljene na društvenim medijima otkrivaju instalaciju laserskog oružja na amfibijski transportni dok kineske Narodnooslobodilačke mornarice (PLAN) tipa 071, koji je navodno prošao remont, piše The War Zone. Oružje je smješteno iza brodskog dvonamjenskog topa kalibra 76 mm na pramcu, a kada nije u funkciji, skriveno je ispod velikog poklopca u obliku kupole.

Testna platforma?

Dok točan identitet broda ostaje nepotvrđen, neki sugeriraju da bi to mogao biti Siming Shan, s brojem trupa 986, ili potencijalno broj trupa 988, Yimeng Shan. Klasa tipa 071, koja teži oko 25.000 tona, bila je PLAN-ov najveći amfibijski ratni brod prije brodova tipa 075, koji su opremljeni pilotskom palubom, hangarskim prostorom za teške transportne helikoptere Z-8, desantnim čamcima na zračnom jastuku, oklopnim vozilima i trupama.

Čini se da je dotični brod tipa 071 odabran kao testna platforma za ovo novo lasersko oružje, koje bi se eventualno moglo postaviti i na druga kineska ratna plovila. To je odraz testiranja sličnog sustava američke mornarice, Laser Weapon System Demonstrator (LWSD) Mk 2 Mod 0, na klasi San Antonio USS Portland, ističe The War Zone. Taj američki laserski sustav, prvi put instaliran 2019. godine, uspješno je oborio dron u svibnju 2020. godine.

Kopiranje američkih laserskih sustava?

LWSD Mk 2 Mod 0, razvila je tvrtka Northrop Grumman i riječ je o laseru klase od 150 kilovata dizajniranom za obranu od dronova i malih brodova. Također može zaslijepiti optičke senzore i provoditi nadzor s integriranim kamerama. Sličan raspon funkcija vjerojatan je i za kineski sustav.

Uz LWSD Mk 2 Mod 0, američka mornarica koristi i druge laserske sustave, kao što je HELIOS na brodu USS Preble i manje moćni AN/SEQ-3 Laser Weapon System (LaWS) na brodu USS Ponce. HELIOS, laser od 60 kilovata, integriran je s borbenim sustavom Aegis, sposoban oštetiti male mete i zaslijepiti senzore. Osim toga, sustav američke ratne mornarice pod nazivom "Optical Dazzling Interdictor" (ODIN) koristi se na raznim razaračima za zasljepljivanje i nadzor.

Korištenje laserskih zasljepljivača u prethodnim sukobima sugerira da bi novi sustav na kineskom brodu tipa 071 isto tako mogao poslužiti sličnoj svrsi. Taj potez u skladu je sa širim ciljem američke mornarice da razvije moćnije lasersko oružje za veće prijetnje. Posljednji napori Kine pokazuju da njezina mornarica teži usporedivim sposobnostima, što bi moglo znatno povećati snagu njezinih ratnih brodova.

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti