Otkriven novi, brz i u potpunosti neinvazivan test na koronavirus: "Mislim da bi ga svi smatrali dobrodošlim"

Znanstvenici s britanskog Sveučilišta Surrey otkrili su da bi neinvazivno uzimanje uzoraka brisova kože bilo dovoljno za otkrivanje bolesti COVID-19.

Branimir Vorša | 16.03.2021. / 12:01

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

Najrašireniji test za otkrivanje zaraze novim koronavirusom jest takozvani PCR test, koji podrazumijeva uzimanje brisa duboko iz grla i nosa. No britanski su znanstvenici u najnovijoj studiji objavljenoj u znanstvenom časopisu Lancet E Clinical Medicine otkrili možda jednako učinkovitu, ali kudikamo manje invazivnu metodu uzimanja uzoraka brisova za testiranje na COVID-19.

Oni su prikupljali uzorke loja s površine kože 67 pacijenata, od kojih je 30 testirano pozitivno na COVID-19, a preostalih 37 negativno. Uzorke su prikupljali laganim trljanjem dijela kože bogatog lojem, odnosno uljastom, voštanom tvari koju proizvode lojne žlijezde u čovjekovu tijelu. Ti dijelovi kože su primjerice lice, vrat i leđa.

Britanski znanstvenici analizirali su uzorke koristeći masenu spektrometriju tekućinske kromatografije i tehniku statističkog modeliranja pod nazivom Djelomični najmanji kvadrati - diskriminatorna analiza (Partial Least Squares - Discriminant Analysis) kako bi razlikovali COVID pozitivne od negativnih pacijenata.

Znanstveni tim otkrio je kako pacijenti pozitivni na COVID-19 imaju niže razine lipida, odnosno dislipidemiju, za razliku od pacijenata koji su negativno testirani na COVID-19. Preciznost rezultata studije dodatno je povećana kontrolom lijekova i popratnog zdravstvenog stanja.

Nažalost, spektar budućih pandemija čvrsto je na vrhu agende većine znanstvene zajednice. Naša studija sugerira da možda možemo koristiti neinvazivni test za bolesti poput COVID-19 u budućnosti, a vjerujem da bi razvoj toga svi smatrali dobrodošlim, ističe dr. Melanie Bailey sa Sveučilišta Surrey, koautorica studije.

COVID-19 oštećuje mnoga područja metabolizma. U ovoj studiji pokazali smo da se kožni lipidom može dodati toj listi, što može ukazivati na funkciju kože kao barijere, kao i na to da je riječ o simptomu bolesti koji je moguće otkriti, dodaje Matt Spick, koautor studije s istog sveučilišta.

Izvor: EurekAlert

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti