Otkriven opasan propust: Zbog hakera netko bi mogao poginuti!

Otkriven je propust u romobilima koje koriste kompanije poput Birda i Lyfta – hakeri bi mogli preuzeti kontrolu nad romobilima i npr. naglo zakočiti ili ubrzati romobil na crvenom svjetlu

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 15.02.2019. / 07:34

Romobil (Foto: AFP)

Električni romobili polako osvajaju brojne gradove diljem svijeta, a sve češće ih možemo vidjeti i na ulicama u Hrvatskoj. U inozemstvu su naročito popularne kompanije poput Birda i Limea koje iznajmljuju romobile te su za mnoge takva vozila na dva mala kotača postala omiljen i najučinkovitiji način prijevoza s kojim izbjegavaju gradske gužve. Korisnici putem mobilne aplikacije pronađu najbliži romobil, otključaju ga i plate, a kada su stignu na destinaciju, samo ga ostave na pločniku ili gdje god žele.

No s romobilima nisu zadovoljni pješaci upravo jer zauzimaju mjesto na pločnicima, a sve je veći broj sudaranja s pješacima i padova, od kojih su neki završili smrtonosno. Stručnjaci iz sigurnosne kompanije Zimperium nedavno su otkrili opasan sigurnosni propust u Xiaomijevim električnim romobilima (modelu M365) zbog kojeg bi vozači romobila mogli čak i poginuti te se u rukama hakera ovo prijevozno sredstvo može pretvoriti u smrtonosno oružje.

Problem se nalazi u modulu za Bluetooth putem kojeg se romobili povezuju s mobilnom aplikacijom – zahvaljujući tom propustu, moguće se putem aplikacije povezati s romobilom bez potrebe za upisivanjem lozinke ili osobnih podataka, tako da hakeri mogli preuzeti kontrolu nad romobilom pa čak i instalirati malware na njega.

Npr. kada se romobil približava pješačkom prijelazu ili semaforu, vozač najčešće usporava kako bi vidio može li prijeći cestu, no ako haker preuzme kontrolu nad vozilom može naglo ubrzati romobil te bi, umjesto zaustavljanja, mogao izletjeti na cestu na crvenom svjetlu – udarac automobila u takvim bi situacijama mogao završiti pogibijom vozača romobila. Također, moguće je i naglo zaustaviti romobil – romobili kompanije Lime u Švicarskoj imali su softverski problem zbog kojeg je romobil sam naglo kočio, bez da je vozač pritisnuo kočnicu, što je rezultiralo padovima i lomovima, zbog su neki korisnici završili u bolnici pa je sličan scenarij moguć i u slučaju Xiaomijevih romobila.

Iz Zimperiuma su obavijestili Xiaomi o ovom problemu, a iz kineske kompanije su h obavijestili da su svjesni postojanja propusta, ali da ga ne mogu sami popraviti jer je riječ o modulu za Bluetooth koji nije njihov, već je riječ o modulu neke druge kompanije bez čije pomoći ne mogu riješiti propust.

Inače, Xiaomijeve modele M365 koriste kompanije poput Birda i Lyfta, no nevezano uz ovaj propust, njihov životni ciklus polako se bliži kraju tako da će kompanije za iznajmljivanje romobila u budućnosti naručivati novije i, nadamo se, sigurnije modele.

Izvor: Wired
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti