Ovaj robot zauvijek će promijeniti način na koji čistite

Nova Roomba može pamtiti imena prostorija i uči njihov raspored kako bi ovaj robot što učinkovitije mogao usisati sobe, a najveće iznenađenje jest što će sam prazniti svoj spremnik s prašinom

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 07.09.2018. / 08:32

Galerija

Jedan od poslova u kojemu su roboti već zamijenili ljudski rad u brojnim kućanstvima jest usisavanje, a vjerojatno najpopularniji robotski usisavači su iRobotove Roombe. Ovisno o modelu, Roombe su imale različite napredne opcije, no najveći problem ovih uređaja jest u činjenici da, nakon što obave svoj posao po kući, ljudi moraju prazniti spremnike koji se brzo napune prašinom.

Inženjeri Roombe uspjeli su riješiti ovaj problem te s njihovim najnovijim robotom (Roomba i7+) više neće biti problema s pražnjenjem prašine iz spremnika. Ovaj model dolazi s posebnom baznom stanicom (Clean Base Automatic Dirt Disposal) s kojom se robot povezuje i u koju automatski izbacuje sadržaj spremnika. U takvu baznu stanicu može stati 30-ak ispražnjenih spremnika tako da su vlasnici ovog usisavača mirni najmanje mjesec dana prije pražnjenja prašine iz spremnika bazne stanice pa iz ove kompanije kažu kako će Roomba i7+ u potpunosti promijeniti način na koji čistite i usisavate.

Roomba i7+ dolazi i s novom opcijom pametnog mapiranja i pamti raspored svih prostorija kako bi usisavanje bilo što brže i učinkovitije. Također, čak može zapamtiti i nazive soba te mu se putem mobilne aplikaciji ili glasom (ima podršku za Alexu i Goolge asistent) može naložiti koje prostorije treba očistiti - npr. dovoljno mu je samo reći da počisti dnevnu sobu i robot će se odmah baciti na posao i krenuti s usisavanjem.

Ovakvi uređaji i inače nisu jeftini, a s obzirom na to sve opcije s kojima dolazi Roomba i7+ jasno je kako će za ovaj model s baznom satnicom trebati izdvojiti poveću svotu novca – skoro tisuću dolara, što je puno više od klasičnog usisavača. Novu Roombu moguće je kupiti i po cijeni od 699 dolara bez bazne stanice, no time ne dobivate mogućnost automatskog pražnjenja spremnika.

Izvor: iRobot

 
 

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti