'Ovako nešto još nismo doživjeli': Globalna kriza odrazila se i na Apple

Apple je u posljednjem kvartalu ostvario rekordne cifre, no taj je porast prihoda i prodaje najmanji posljednjih godina, a za ovu godinu najavljeno je prvo smanjene prihoda nakon trinaest godina

Hrvoje Jurman Hrvoje Jurman | 27.01.2016. / 09:02

Slika nije dostupna (Foto: Zimo)

'Svjedočimo ekstremnim uvjetima, ovako nešto još nismo doživjeli', komentirao je izvršni direktor Applea Tim Cook trenutno stanje financijskih tržišta i globalne ekonomije (pri čemu je posebno naglasio probleme u Kini) čiji se negativan utjecaj odrazio i na Apple. Iako je na jučerašnjoj konferenciji objavio financijske i prodajne rezultate koji su bolji u odnosu na isto razdoblje prošle godine te je riječ o rekordnim ciframa, zabilježen rast najmanji je do sada te je manji od ranijih očekivanja analitičara, dok očekivanja za sljedeći kvartal govore kako će ova kompanija prvi puta nakon trinaest godina zabilježiti smanjenje prihoda.

U posljednja tri mjeseca prošle godine Apple je prodao 74,8 milijuna svojih telefona, što je zanemariv rast u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije kada ih je prodano 74,5 milijuna, a u ovom je razdoblju ostvaren prihod od 75,9 milijardi dolara (porast od samo 1,7 posto) te 18,4 milijardi dolara profita, što je malo povećanje u odnosu na 18 milijardi dolara s kraja 2014. Za prva tri mjeseca ove godine u Appleu očekuju prihode između 50 i 53 milijarde dolara, što je smanjenje u odnosu na prošlogodišnjih 58 milijardi dolara, ali je i manje u odnosu na dosadašnja očekivanja analitičara s Wall Streeta koja su iznosila oko 55,4 milijardi dolara. Iako u Appleu posljednjih godina nisu navikli na ovakvu situaciju te su iz kvartala u kvartal ostvarivali veliki porast prodaje telefona i zarade, analitičari već neko vrijeme upozoravaju kako je to razdoblje iza ove kompanije te kako su s prodajom iPhonea vjerojatno dosegli vrh te u budućnosti više ne treba očekivati konstantno povećanje rasta prodaje ovih telefona.

Također, dok porast prodaje ovog telefona pada, u Appleu ne mogu biti zadovoljni niti s potražnjom za drugim proizvodima poput iPada (čija je prodaja smanjena za više od dvadeset posto) te Macova (prodaja smanjena za četiri posto). Kao i ranije, Cook nije govorio o konkretnim prodajnim brojkama za Apple Watch, no rekao je kako je divizija 'drugih proizvoda', u koje spadaju uređaji poput Apple TV-a i njihovog pametnog sata, zabilježila povećanje prodaje od 62 posto i prihod od 4,3 milijardi dolara.  

Izvor: NY Times

Još brže do najnovijih tech inovacija. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju

Vezane vijesti

Još vijesti